Реклама / Ads
6| 5023 |25.01.2011 НОВИНИ

Папата благославя български медик

.
Папа Бенедикт ХVІ
Писмо с благословия от папата получил българският лекар доц.Румен Пандев. Известният специалист бил изненадан от доставена му пратка, с щемпел на Ватикана, адресирана до ексшефа на немската клиника "Символ на надеждата" в Гоце Делчев, пише в."Струма".
 

В писмото на папа Бенедикт XVI до д-р Румен Пандев, прославил с уникална операция страната ни във Ватикана, се казва: "Благодаря, докторите в България имат нужда от Божията благословия", успял да каже д-р Пандев от Банско, който в момента работи в столичната клиника "Царица Йоанна" /ИСУЛ/.

Историята на д-р Пандев ни връща в 2005 година, когато  доцентът консултира в София 25-годишния пациент Ивайло Делев, опериран в Университетската клиника в Пловдив от медуларен карцином на щитовидната жлеза. При хирургичната намеса е увреден гласовият нерв. Противно на европейските стандарти, след операцията е проведено облъчване на шията, което прави повторното оперативно лечение изключително трудно.

Пациентът узнава за научния принос, който доц. Пандев има при лечението на тези тумори в Австрия и Германия, и моли да бъде лекуван и наблюдаван от него. Извършена е цяла поредица от биохимични и образни изследвания на пациента. Направена е точна генна характеристика на заболяването му във Виена.

През 2006 г. са установени високи нива на туморния маркер калцитонин. Доказани са ехографски множество разсейки в лимфните възли на шията.

Въпреки рисковете трябва да се реши относно нова операция.

През пролетта на 2006 г. при посещението на проф. Нидерле в България двамата с доц. Пандев обсъждат ситуацията и решават - до края на годината да се предприеме хирургично лечение.

През декември 2006 г. на Ивайло е извършена успешна 6-часова операция от доц. Пандев в немската клиника. Състоянието му е стабилизирано и той е включен в онкогрупа за международно наблюдение. Групата е създадена по инициатива на доц. Пандев, за да могат проблемни български пациенти да се консултират периодично от международни специалисти (проф. Нидерле, проф. Драле, проф. Шойба, проф. Голуоглу), посещаващи България.

В началото на 2010 г. при Ивайло отново се появяват разсейки. Туморният маркер се повишава силно. Ехографията не открива нищо в шията. С помощта на модерен скенер във Варна е установена голяма метастаза с размери 5х6 см, в средостоенето на гръдния кош, залепена за хранопровода и магистралните съдове. Всяка намеса там е изключително рискова. През май 2010 по време на срещата на Европейската ендокринна асоциация във Виена доц. Пандев обсъжда положението при пациента с проф. Нидерле, проф. Шойба и проф. Драле - решението е нова операция!

През май 2010 г. Ивайло е отново на операционната маса, този път в Университетска болница "Царица Йоанна" - ИСУЛ - София. След 7-часова операция туморът е изваден през шията, без да се отваря гръдният кош. След 2 дни Ивайло е изписан. Състоянието му е стабилно. Туморният маркер за пръв път достига нормални нива.

Как историята достига до Рим?

Оказва се, че сестрата на Ивайло работи в секретариата на Ватикана.

Тя желае да получи консултация за брат си от водещите специалисти в Италия. Взима всичките изследвания и епикризи и се среща с проф. Белантоне, ръководител на Клиниката по ендокринна хирургия при Университетската католическа болница в Рим. Професорът разглежда внимателно резултатите и възкликва: "Госпожо, хирурзите, които могат да извадят тази туморна формация през шията, без да отварят гръдния кош, се броят на пръстите на двете ми ръце! За Ваше щастие един от тях живее в България! Познавам доцент Пандев от 2003 г., моите поздравления за стореното!"

Сестрата е силно впечатлена и разказва за научна, хуманитарна и обществена дейност на българския лекар на архиепископ Феликс да Бланко Прието - президент на папската администрация. Така в Банско от Рим пристига Божията благословия за доцент Пандев, той е единственият български лекар през последните години, получил благословията на папата!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5377 |16.01.2011 Разширяване на техническата експертиза на потъналия „Илинден” искат българските адвокати . 7| 6613 |08.01.2011 Присъди за български наркотрафиканти във Великобритания . 0| 7013 |06.01.2011 Продадохме "Българския блок" в Бон . 7| 4911 |05.01.2011 Във Франция арестуваха български роми за кражба на мед

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads