Реклама / Ads
0| 3993 |06.11.2017 НОВИНИ

Paradise Papers: Синовете на Бинали Йълдъръм с офшорки в Малта

.
Бинали Йълдъръм
Архивите на Международния консорциум на разследващите журналисти във Вашингтон за офшорните компании, публикувани вчера, разтърсиха и Турция със скандални данни за Бинали Йълдъръм и синовете му.
 

Общо 8 компании, регистрирани в данъчния рай в Малта, притежават синовете на турския министър-председател Бюлент и Еркан, вуйчо му и племенник. Две от фирмите са закупени на търг от Министерството на транспорта, съдружник в тях е Салих Зеки Чакър, крупен бизнесмен в морския сектор, когото през септември т.г. депутати от управляващата ПСР опитаха да свържат с организацията ФЕТО.

 

Компаниите на фамилията Йълдъръм развиват бизнес в сферата на търговското мореплаване. По повод скандалните разкрития в.“Джумхуриет“ днес припомня, че семейството на Бинали Йълдъръм притежава 17 фирми, 28 кораба и 2 луксозни яхти.

 

Настоящият премиер е бивш министър на транспорта с рекордно дълъг престой на този пост от 2002 г., известен с приватизацията на редица държавни компании, името му е замесено в много твърдения за корупция, но въпреки всичко зае стола на подалия оставка Ахмет Давутоглу.

 

Миналата година баджанакът му бе арестуван за тежки финансови престъпления, а синът му Еркан е редовен играч в най-големите казина в Сингапур. Още в началото, когато ПСР пое управлението на страната, бизнесът на Еркан Йълдъръм в корабния сектор тръгна устремно нагоре. През 2002 г. със сестра си Бахар Бушра регистрира компания за корабостроене и търговски морски превози, и започва да купува нови фирми и кораби. През 2003 г. избухва скандал, свързан с покупката на кораб за 445 000 евро и с намерението му за фериботна линия Измир – Бриндизи. Тогава Бинали Йълдъръм обяви, че не смята въпросната сума за особено голяма. Той отказва да даде отговор и на многократните питания в парламента, отправяни от опозиционната РНП, за броя на собствените му кораби, бизнесите и произхода на парите си, съобщава БГНЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7670 |26.12.2016 Радостин Кишишев и синовете му пострадаха в тежка катастрофа . 8| 5293 |31.05.2016 Оправдаха синовете на Ценко Чоков за побой . 8| 4855 |21.12.2015 Няма съд и присъда за синовете на Ценко Чоков . 2| 5071 |17.09.2015 Осъдиха архитектката на Перник за строеж на синовете и

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads