Реклама / Ads
1| 3793 |21.02.2019 НОВИНИ

В парламента ще гледат процедурните правила за избор на нов състав на ЦИК

.
Източник: БГНЕС
Парламентът приема процедурните правила за избор на нова Централна избирателна комисия. Най-вероятно това ще се случи без участието на депутатите от левицата, които продължават бойкота на работата на парламента.
 

След вчерашното заседание на правната комисия обаче стана ясно, че право да предлагат нейни членове имат не само партиите и коалициите от националния парламент, а и тези от европейския.

 

Това поставя въпроса какво ще бъде разпределението по квоти на новите членове на ЦИК и как ще се отчитат предложенията на вече несъществуващите коалиции, които имат свои представители в Брюксел.

 

В отсъствието на БСП парламентарната правна комисия одобри правилата, по които ще бъде избран новият състав на Централната избирателна комисия. Очаква се това да стане малко преди 21 март, когато изтича мандатът на настоящата ЦИК.

 

Комисията отложи обсъждането на внесените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс, които връщат стария модел на преференциално гласуване. Председателят на комисията Данаил Кирилов обясни оттеглянето на точката с думите, че "било добре институционално да се изчака становището на президентската администрация".

 

В края на миналата работна седмица ГЕРБ подкрепи ДПС за вдигане на прага на преференцията. Последваха силно критични коментари, че се посяга на вече дадени права, критики от президента с намек за вето, а БСП обяви, че бойкотира работата на парламента. Затова в началото на тази седмица премиерът Бойко Борисов нареди старото положение да бъде върнато.

 

Данаил Кирилов и депутатите от ГЕРБ веднага внесоха предложение за промяна на все още невлезлите в сила промени в Изборния кодекс, но днес стана ясно, че ще се чака президентското решение.

 

"Недопустимо е, когато не е изчерпана процедурата по окончателното приемане на един закон, да се пристъпва към процедура на промени. Правото трябва да следва някаква обща логика и последователност, за да не се дискредитира напълно", коментира пред БНР юристът Янаки Стоилов.

 

Стоилов смята, че "правото се е превърнато в слугиня на политиката, водещи юристи са превърнати в политически прислужници. Не може също така председателят на парламента да рапортува, че ще изпълнят всяко желание на премиера. Включително нещо, което е юридически нелогично, за да се излезе от някаква политически конфузна ситуация.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4181 |18.02.2019 Корнелия Нинова: Не се връщаме в парламента . 13| 4370 |17.02.2019 Нинова предложи БСП да напусне парламента . 6| 7529 |16.02.2019 Танчева: Махането на преференцията НЕ Е най-голямата щета от барниръбъловците в парламента . 5| 4136 |15.02.2019 ”Глас Народен” призова за незабавна оставка на правителството и на парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads