Реклама / Ads
6| 7501 |16.02.2019 НОВИНИ

Танчева: Махането на преференцията НЕ Е най-голямата щета от барниръбъловците в парламента

.
Весислава Танчева
НЕкои съображения за прекроения Изборен кодекс, че виждам как почнахме заради храсталака да не виждаме гората! Да, обезсмислянето на преференциите при гласуването е отнемане на права. Но не е най-страшното, нито е, както казват някои популярни шоу звезди, защото хората искали мажоритарен вот!
 

Преференциите са само намек за мажоритарност в иначе съвсем пропорционалните листи и въобще не са безспорни! Понякога създават смехотворни и още по-безсмислени "феномени", като 13/13 от ББЦ-Пловдив Ана Баракова, например.

После партиите се чудят как да се отърват от тях...


Преференциите обаче предизвикаха девалвация на цените, които партиите искаха за избираемите места в челото на листите. Стана по-евтино да си платиш на две-три хиляди души да те отбележат в дясната половина на бюлетината, отколкото да се изръсиш 200 бона на местната организация да те сложи начело в списъка. Да не говорим, че има и доста по-скъпи листи...


Тази промяна в ИК е откровен жест на ГЕРБ към ДПС и другите им дребни парламентарни патерици, защото така им дават възможност да отворят сергията за избираеми места и да изкарат пари за кампаниите.  А те са поне 2 тази година! Каквото и да си говорим, по сегашните правила пари за избори имат само ГЕРБ и БСП. Другите нямат милиони на депозит и ще пестят от евроизборите, защото после идват местните, а те винаги са най-скъпи.


Ако тръгнем и на предсрочни парламентарни, единственият начин да вържат бюджета, е да продадат на добра цена мястото на водачите на листите.
Ако преференциите бяха останали, никой не би могъл да даде гаранции, че инвестицията си струва, следователно цените падат...


Това на пръв поглед е проблем на партийните активисти и техните спонсори, но в същото време махането на преференциите лишава гражданите от възможността да объркат предварителните сметки на партиите. И да, това е отнемане на вече дадени права!

 

Но според мен това НЕ Е най-голямата щета, нанесена на изборния процес от барниръбъловците в парламента!
Съвсем не е...


Три други промени, които заради преференциите минават някак под радара, представляват истинско групово изнасилване на правата ни на избиратели и, ако ще настояваме президентът да наложи вето на промените в закона, да не го прави избирателно само за преференциите, а внимателно да чете и да върне целия закон. Същото се отнася и за Мая Манолова - ако ще иска Конституционния съд да се произнесе, нека е за всички промени.


Та:
1. Най-бруталното погазване на правата ни представлява махането на втория протокол от изборната секция. Досега бяха 2 идентични копия - едното отива в ЦИК, другото октава в СИК. Сега ще е само едно - това, което председателите влачат по нощите в РИК или ЦИК, поправят на коляно, трият, бършат и стъкмяват, докато им излезе партийната аритметика.


При това барниръбъловците най-чистосърдечно си признават, че махат протоколa, оставащ в комисиите, ... защото имало твърде много разлики между двата?!
Сега няма да има, а ние няма да имаме някакъв начин да посочим поне евентуални грешки и нарушения при броенето.


2. Отпадането на образователния ценз за членовете на СИК е подигравка с демокрацията, разбира се! Вече не е нужно дори и основно образование, за да оглавиш комисия, да преброиш бюлетините и да впишеш броя им по партии и преференции.
Не е нужно ни да четеш, ни да смяташ!
Чунким досега беше, ще кажете. И без друго някои протоколи ги попълват на съвсем други места.


3. Част от решенията на избирателните комисия вече ще бъдат обжалвани в районните съдилища, а не както досега - във Върховния административен съд. Т.е. изборите са нещо от местно, регионално значение. Я там, местният съд да се произнесе между две дела за квартирни кражби и три за бой между братовчеди...
Да се произнасят и да ходят да си пият ичкията с местните партийни величия, че зелената салата увяхна...

 

Тези са ми фаворити, не че подценявам подигравката с машинното гласуване, нито директното нарушаване на закона с отказа да сменят членовете на ЦИК.


Особен случай представлява отказът да създадат публичен регистър на избирателите, защото за тоя милион мъртви души говорим от 2011 г. насам, а те междувременно са станали 1,5 милиона, ако съдим по разликата в данните на НСИ и ЕСГРАОН...


Едва ли има човек с акъла си да не е разбрал, че с милион вписани, но липсващи "избиратели", изборите винаги ще печели, който има контрол върху софтуера и мнозинство в СИК-овете. Където пък решенията вече ще се вземат с обикновено, а не с квалифицирано мнозинство!


Накратко, ако тези промени в ИК оцелеят без промени, кажете сбогом на изборните си права. Или на това, което е останало от тях.


Разбира се, кой ще ти гледа свирен мач?! До урните ще идат партийните ядра, комисиите ще уредят още 20-тина процента активност и ще подредят удобна следизборна схема. ЦвЦв ще си получи поредния часовник, а ние ще сме оня петел, без който и без друго съмнало.

 

Весислава Танчева, Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4873 |15.02.2019 Първан Симеонов: Обезмислянето на преференцията е симптом на самозабравяне . 2| 6263 |09.01.2019 Весислава Танчева: Вицепремиерът си е издействал време за популяризиране на ”напрежението” . 4| 5764 |04.01.2019 Весислава Танчева: Скандалът за ”Хемус” е като по учебник, но медиите нищят само винетките . 2| 5176 |12.12.2018 Весислава Танчева: Само клиентелисктите кръгове на управляващите могат да ги свалят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads