Реклама / Ads
6| 5619 |03.12.2019 НОВИНИ

В парламента стигнаха до бой заради минималната пенсия

.
Предложението минималната пенсия да стане 300 лв. от 1 юли скара депутатите и прекъсна гласуването на бюджета на Държавното обществено осигуряване.От управляващите предлагат минималната пенсия да се вдигне на 250 лв.
 

То дойде от Кръстина Таскова от "Воля", която припомни, че това е обещание на "Обединените Патриоти".

 

“Смешно ли ти е, Валери, на хората, които нямат 300 лв. не им е смешно”, обърна се Десислав Чуколов от “Атака” към лидера на НФСБ Валери Симеонов. И се закани да не мръдне от трибуната, докато не бъде подкрепено предложението. Поиска и поименно гласуване за размера на минималната пенсия. В крайна сметка, след като изтече времето му доброволно слезе от трибуната.

 

Малко по-късно Филип Попов от БСП също настоя за поименно гласуване на минималната пенсия. И започна разправия между депутати и представляващия пленарното заседание Емил Христов. Депутати скочиха около него и поискаха поименно гласуване. Христов обаче бе не отстъпи и на няколко пъти трябваше да обясни, че в процедура на гласуване не може да променен начина на гласуване. и в крайна сметка прекъсна заседанието.

 

Преди това от ДПС поискаха най-ниските пенсии да се вдигнат още от 1 януари, но и това бе отхвърлено.


“Ако продължавате да карате възрастните хора да живеят с тези пари, не знам докъде ще стигнете. Сигурно можеш да купуваш избори, но не можеш до безкрай. Защото по-силен от телевизора и парите по избори е хладилникът. Когато възрастният човек отвори хладилника и види, че няма нищо вътре, ще се принудите да преизчислите пенсиите”, заяви социалистът Георги Гьоков.

 

Предложението за преизчисляването на пенсиите ще струва допълнителни 1,7 млрд. лв., което ще доведе до нарушаване на осигурителната система, отвърна Светлана Ангелова от ГЕРБ. И обясни, че предложението на БСП няма да вдигне минималната и максималната пенсия, както и тези от нетрудова дейност. Според нея дебатът за преизчисляване на пенсиите заслужава внимание, но трябва да се води извън парламента.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3848 |02.12.2019 В Ардино протестират заради дупките по пътя за Кърджали . 0| 4936 |30.11.2019 Ке д'Орсе привика турския посланик заради острия език на Ердоган . 7| 4821 |29.11.2019 Във вторник ще има Коалиционен съвет заради оставката на социалния министър . 1| 4270 |29.11.2019 Перничани готвят втори протест заради водната криза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads