Реклама / Ads
0| 3246 |26.08.2021 НОВИНИ

Донев: След заявките на депутатите може да не познаем проекта за актуализация на ДОО, внесен от служебното правителство

.
Гълъб Донев Източник: стопкадър, bTV
Днес се получи интересен дебат на първо четене за актуализацията на Държавното обществено осигуряване. След заявките на парламентарните групи може да се получи така, че да не познаем Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за бюджета Държавното обществено осигуряване такъв, какъвто е внесен от служебното правителство. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV служебният социален министър Гълъб Донев.
 

По време на дебатите в Парламента от ГЕРБ предложеха добавката за пенсионерите да се вдигне на 100 лева месечно до края на пандемията. ДПС бяха дори по-смели в предложението се – увеличение на добавката от 50 на 120 лева.

 

Според социалния министър обаче тези предложения за бонуси на пенсионерите не са коректни. „Те не дават предвидимост напред във времето, тъй като се ограничават в месеците на извънредната епидемична обстановка. Всъщност те не осигуряват на пенсионерите по-високи пенсии. Ограничават се само в това да се раздадат едни допълнителни пари през месеците на епидемията, което не е честно спрямо самите пенсионери“, посочи Гълъб Донев.

 

„Да, за много от българските пенсионери 120 лева са много пари, но те са ограничени във времето. След 3-5-6 месеца остават с пенсиите, които получават в момента“, поясни той.

 

Донев не приема насериозно критиките, че не е работа на служебното правителство да променя размера на пенсиите. „Всяка една промяна в пенсионната система минава през Народното събрание. По добрата и важна тема е как да увеличим доходите на българските пенсионери“, смята той.

 

„Има различни правила при пенсиониране, които са действали навремето. Не можем да вдигнем пенсиите на всички, защото няма да е справедливо. Редовно избрано правителство ще може да увеличи размера на максималния осигурителен доход. Той има нужда от повишаване, защото потиска голям процент от пенсиите. Максималната пенсия е 40% от максималния осигурителен доход, регламентиран в трудовото законодателство“, изтъкна министър Донев.

 

„От 15 септември започва кампанията по изплащане на пълния размер на помощите за отопление“, съобщи още министърът в ефира на bTV.

 

„Има план за подпомагане на семействата с деца, които поради епидемичната обстановка трябва да останат вкъщи. Има предвидени средства“, увери Донев.

 

От думите му стана ясно, че е осигурена еднократната помощ за учениците в първи клас – за семействата на 28 000 ученици. Семействата на около 18 000 осмокласници също се получат еднократна помощ.

 

В края на интервюто министър Донев апелира всички да се ваксинират.

 

Дали би останал в следващо служебно правителство – това ще реши президентът Румен Радев. „Ако получа такова предложение, бих останал като социален министър, защото са започнати доста неща в областите, за които отговарям. Те трябва да бъдат довършени в следващите няколко месеца“, обясни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3653 |26.08.2021 След скандал - бюджетът на Здравната каса мина на първо четене в НС . 22| 20283 |26.08.2021 Георги Господинов: Нито революциите, нито изборите решават нещо. Следващият ден е важен . 1| 3548 |25.08.2021 Говорителят на ЦИК: Трябва да има поне 2 седмици между изборите, ако са последователни . 31| 13560 |25.08.2021 Тошко Йорданов: Няма разследване за кюлчета и Мата Хари. Гешев: Нямам контрол върху магистрати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads