Реклама / Ads

5| 3369 |24.01.2022 НОВИНИ

Работят за преизчисляване на пенсиите, което да компенсира инфлацията

.
Георги Гьоков Източник: БГНЕС
Работим върху варианти за преизчисляване на пенсиите, които да компенсират инфлацията. Ще предложим няколко варианта с очакване Народното събрание да вземе политическо решение кой от тях да приложи.

Това обяви пред журналисти министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков преди заседанието на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, на което трябва да бъдат обсъдени параметрите в бюджета на държавното обществено осигуряване за тази година.

 

Сред примерните варианти, които министърът визира, е този, предлаган от БСП – за преизчисляване на пенсиите с осигурителен доход за 2019 г. или 2020 г. Друг вариант е увеличение на пенсиите с по-голям процент по изключение за тази година, отчитайки инфлацията. Третият вариант – за увеличаване на коефициента за година действителен осигурителен стаж. Министър Георги Гьоков посочи, че в коалиционното споразумение е предвидено този коефициент да достигне 1,5.

 

Той уточни, че ако до 1 юли Народното събрание не промени законодателството в тази посока, ще се приложи член 100 на Кодекса за социално осигуряване за осъвременяване на всички пенсии от 1 юли и с прогнозно увеличение 6,1 на сто. По думите му това е крайно недостатъчно за компенсиране на растящите цени.

 

„Има воля за актуализация на бюджета от 1 юли, отчитайки инфлацията“, заяви Гьоков.

 

Във връзка с днешното заседание на Надзорния съвет на НОИ министърът поясни, че са се постарали в социалната част на бюджета, и този на ДОО, и този на МТСП, да вкарат всички политики, които са обект на коалиционното споразумение. Относно намерението за увеличаване на максималния осигурителен доход и изразените резерви от страна на един от коалиционните партньори – „Има такъв народ“, министърът коментира, че няма как да се увеличава средната работна заплата в страната, а максималният осигурителен доход да се задържа.

 

Относно намерението за увеличаването на осигурителния доход за земеделските производители, Гьоков коментира, че има много организации, които коментират, че това е рязък скок: „Рязкото увеличение от 420 на 710 лв. е стресиращо и може би неприемливо на пръв поглед за страничните наблюдатели на процеса, но неговото покачване е необходимо, най-малкото, за да бъдат осигурени достойни пенсии на хората, които се занимават със земеделие“.

 

Димитър Манолов, председател на КТ „Подкрепа“, който е и председател на Надзорния съвет на НОИ, каза, че това е бюджет, който не може да угоди на всички.

 

„Направиха се някакви компромиси, направиха се някои допълнителни предложения, които са в правилна посока“, коментира той и посочи увеличението на минималното обезщетение за безработица, увеличението за втората година от майчинството.

 

„Това, което на мен не ми харесва, е, че се разкъсва връзката между максималния осигурителен доход и максималната пенсия“, добави Манолов.

 

Асия Гонева от КНСБ, член на Надзорния съвет на НОИ, заяви, че е „скептична“ към бюджета и посочи, че ще гласува против така предложения бюджет на ДОО.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 21| 17305 |08.01.2022 Българи, недоволни от пенсиите, се бунтуват във Фейсбук . 17| 8187 |02.01.2022 Българските прокурори работят, но не за кюлчета и Мата Хари, а заради Facebook коментари . 1| 2576 |02.01.2022 И днес работят ваксинационни пунктове на места в страната . 2| 4899 |17.12.2021 Шефът на НОИ: Преизчисляването на пенсиите ще засегне близо 2 млн. души
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ