Реклама / Ads
7| 4646 |16.04.2010 НОВИНИ

Парламентарен цирк отложи законопроект за пушачите

.
Митът за Командира беше разбит, водим по-ожесточен дебат от този за НАТО и още куп бисери се чуха от парламентарната трибуна по време на дебатите "за" и "против" пушенето на обществени места.
 

Дебатът в НС около поправки в Закона за здравето да падне ли забраната за тютюнопушене на обществени места в закрити помещения се отложи за следващата седмица по предложение на депутата от Коалиция за България и бивш здравен министър Евгени Желев.
Колегата на Желев от БСП проф.Андрей Пантев констатира, че дискусията "за” и "против” тютюнопушенето стана днес по-гореща и от тази на времето за влизането ни в НАТО. Преди дебата група представители на гражданската инициатива "България без дим” протестираха на балкона над пленарната зала, след което бяха изгонени от охраната. В заведение за развлечения, които включват ресторанти, кафенета и др. Собственикът има право да избира дали в него ще се допуска или не тютюнопушене, пише в поправката в Закона за здравето.

В текста се регламентира също къде и при какви условия тютюнопушенето е забранено. В емоционална реч против отпадане на забраната се обяви Иван Костов от Синята коалиция. Съпартиецът му Асен Агов, известен в парламента като заклет пушач, заяви : "Станахме свидетели на това. как се разби мита за "командира Костов”, визирайки разликата в позициите им. Абсолютно цивилизовано е всеки да се съобразява с всеки, но като свободомислещ човек не искам със закони да ми се казва какво да правя и какво не, добави той от трибуната на парламента.

Ако държавата ми осигури услугите, за които плащам данъци, тогава да ми казва какво да правя с личния си живот, заключи той. Емил Димитров, депутат от ГЕРБ също не се съгласи с мнението на Костов, че пушачите са нетолерантни. В тези промени изрично е предвидено точно да бъде обозначено къде се пуши и къде не, каза той. Тези, които не пушат нека те да дадат предложения между първо и второ четене за драстични санкции, ако не се спазват точно правилата за пушене, обяви той. Хората разбират ситуацията по-добре от здравната комисия, която застана зад тези поправки в закона, отвърна им Иван Костов. Лютви Местан, депутат от ДПС, заяви че не пуши от 7 години и че досега е бил толерантен към пушачите , но ако тези поправки бъдат гласувани вече няма да бъде толкова внимателен към тях. Той призова вносителите на новия текст в Закона за здравето да го оттеглят и да демонстрират европейско поведение.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5123 |16.04.2010 Експерти отложиха делото "Валентин Димитров" . 0| 4514 |14.04.2010 Съдът неподготвен за Чората, отложи делото . 3| 4969 |07.04.2010 Подсъдим отложи делото срещу Ал.Томов . 1| 5660 |25.03.2010 Адвокат отложи Маргините, изключил си телефона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads