Реклама / Ads
13| 5191 |17.01.2014 НОВИНИ

Парламентарната комисия прие изборния кодекс

.
Мая Манолова Източник: Булфото
Проектът за нов Изборен кодекс, предложен от левицата, беше одобрен на първо четене с гласовете на БСП, ДПС и "Атака". Предложението на ГЕРБ беше отхвърлено. Седем членове на комисията гласуваха "За", трима – "Въздържал се".
 

След като депутатите от комисията по изработване на Изборния кодекс приеха на първо четене проекта на БСП, стана ясно, че ще има нов Кодекс за следващия вот, а няма да бъде преправян старият.

Вносителят на проекта и председател на Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс – Мая Манолова, за пореден път подчерта, че новият закон е необходим, тъй като това е искането на гражданите от февруарските протести.

Избирателната система няма да е изцяло пропорционална, а ще има и елемент на преференция, като социалистите предлагат тя да е с праг 7%. Това означава, че ако 7% от гласувалите за една партията са отбелязали, че петият в листата трябва да стане първи в нея, това ще се случи. Досега преференции имаше само за евровота, с праг 15%.

За първи път ще се редят листите за парламент и общински съвет. ДПС се обявиха против преференцията, а ГЕРБ поискаха прагът да бъде 5%. Новият кодекс, одобрен от комисията на първо четене, предлага експериментално гласуване с машини, контрол върху печатането на бюлетините от финансовото министерство и печатането им в печатницата на БНБ.

Сред новите изборни правила е и искането на гражданските организации от февруарските протести - равен достъп на партиите и независимите кандидати до вота. По време на кампанията те ще имат безплатен достъп до обществените медии, а за частните е предвиден държавен пакет от 40 000 лева за формациите без субсидия.

Централната избирателна комисия пък ще бъде формирана по нов начин. Предвижда се нова процедура за избор на ЦИК и подмяна на състава й. Новите текстове предвиждат и промяна на текста, който дава имунитет на кандидат-депутатите, като специалната защита остава, но имунитетът срещу наказателно преследване ще може да се взима, докато сега такава възможност не съществуваше.

Относно поправките на ГЕРБ Манолова отбеляза, че ако бъдат приети без промени в десетки други текстове, ще доведат до пълен хаос на изборите. ГЕРБ от своя страна остават на позицията си, че нов Изборен кодекс не е необходим. Според тях предложението на левицата заимства повечето текстове от сега действащия закон.

БСП и ДПС все още не са изгладили различията си по всички точки от проектозакона. От ДПС поискаха да отпадне условието за уседналост и да се премахне забраната за агитация на майчин език.

От "Атака" се обявиха "За" нов Изборен кодекс и заявиха, че ще настояват за задължително гласуване и видеонаблюдение в тъмната стаичка по време на вота.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5280 |16.01.2014 Комисия: Фидосова е нареждала на Златанов как да действа . 16| 6425 |15.01.2014 БХК осъди остро приетия НК . 10| 6428 |15.01.2014 Въпреки обещанията, правителството прие новия НК . 11| 4915 |15.01.2014 Анкетна комисия за Сидеров, ако не даде сам имунитета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads