Реклама / Ads
8| 2164 |18.09.2024 НОВИНИ

Парламентът подхвана с нов глас песента на "Възраждане" за спасяване на въглищната енергетика

.
В парламента
В края на работата си Народното събрание подхвана любимата тема на последните няколко парламента – спасяването на все по-скъпата и замърсяваща въглищна енергетика. С голямо мнозинство депутатите приеха предложение на "Възраждане" да се задължи правителството да изготви и представи в парламента доклад за свършеното до момента по отношение на бъдещето на комплекса "Марица-Изток".
 

Докладът трябва да бъде готов в срок от 10 работни дни, а по предложение на ИТН депутатите добавиха, че искат такъв доклад да им се предоставя на всеки 3 месеца.

 

В документа правителството, в лицето на енергийния министър, трябва да докладва какво върши по три решения на Народното събрание. Първото беше прието през януари 2023 г. и с него беше задължен Министерският съвет да предоговори Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) в частта му, засягаща въглищните централи и инвестициите в проекти за преход към нисковъглеродна икономика.

 

Второто решение се основава на споразумението, което кабинетът "Денков-Габриел", подкрепящите го ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, и синдикатите сключиха след протестите на миньори и енергетици в началото на октомври м.г. То целеше да се опазят от затваряне държавните тецове, както и да се осигури на въглищата видна роля и занапред в българската енергетика.

Третото решение от април т.г. осигури по 250 милиона лева годишно за рекултивация на терените на "Марица-Изток" за следващите 4 години. Този един милиард трябва да дойде от бюджета, тоест от "джоба" на българските данъкоплатци, вместо да се ползват милиардите левове европейско финансиране, които можем да получим по линия на Плана за възстановяване и устойчивост, пише още "Сега".

 

Вносителите от "Възраждане" обявиха, че "Марица-Изток" е "национално богатство и гарант на националната сигурност, но се води умишлено към ликвидация". Депутатът от партията Искра Михайлова пренебрежително нарече парите по ПВУ "бързооборотни финансови средства" и призова за стабилна държавна политика спрямо комплекса. Тя използва случая, за да атакува ГЕРБ, чиито правителства определи като основните виновници за проблемите с въглищната енергетика.

 

Никой не възрази, никой дори не дебатира темата. Предложението беше подкрепено от 152 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, "Възраждане", ДПС, БСП, ИТН, както и 12 независими. Против нямаше, само трима от ПП-ДБ се въздържаха.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2198 |18.09.2024 На цената на 5 кафета скача туристическата такса в Гърция . 0| 2139 |18.09.2024 Заловиха джихадист от „Ислямска държава“, планирал атака в Истанбул . 6| 7072 |18.09.2024 Изтекли документи от центъра на Путин за психологическа война. Как Русия манипулира Запада да не помага на Украйна? . 2| 2134 |18.09.2024 Депутатите задължиха МС да изготви доклад за комплекса „Марица-изток“ /на живо/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads