Реклама / Ads
4| 5696 |25.07.2008 НОВИНИ

Парламентът ратифицира споразумението за "Южен поток"

.
Споразумението за изграждане на газопровода "Южен поток" бе сключено на 18 януари т. г. при посещението на Владимир Путин у нас. Опозицията гласува против и обвини мнозинството, че поставя на риск националната сигурност.
 

140 народни представители подкрепиха споразумението, 47 бяха против, а двама се въздържаха. Сред основните договорености в документа са участие с 50 на сто на българския учредител в уставния капитал на компанията, която ще експлоатира газопровода, гарантиране на пазарна позиция на съществуващата на територията на страната мрежа за транзитен пренос на природен газ, гарантиране на стабилна данъчна среда за компанията, която ще експлоатира газопровода и др.
Според опозиционни представители континенталният шелф ще се използва в нарушение на конституцията, а съотношенията в дружеството 50% на 50% блокирали възможноста за вземане на решение при възникване на конфликт в интересите на инвеститорите.

Асен Агов от ДСБ обясни, че е гласувал против ратификацията на споразумението, защото смята, че представлява риск за националната сигурност, тъй като не е извършено проучване за икономическата му целесъобразност. Според депутата с него се нарушава Черноморското споразумение за сътрудничество. „Не е искано нито съгласието на Украйна, нито на Румъния, нито на Грузия или Турция", заяви Агов. Той е убеден, че това гласуване ще има преки последици за всеки, който е гласувал "за". „Или трябва да денонсирате Черноморското споразумение, или всички сте закононарушители", посочи още Агов.
Според Иван Сотиров от СДС пък "с тази ратификация БСП за пореден път доказва заедно със своите съмишленици в управлението, че не са надживели още своето мислене и че смятат България за 16-та република на Съветския съюз". Той обяви още, че управляващите не са разчели адекватно доклада на ЕК и допълни, че те за пореден път "се предлагат на Съветския съюз", което ще доведе до влошаване на отношенията между България и ЕС.

От парламентарното мнозинство посочиха, че със споразумението се намаляват политическите рискове за икономиката ни, осигураваме си независимост на доставките от газ на по-ниски цени в сравнение с другите страни по трасето на газопоровода.
Frognews.bg





Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4832 |23.06.2008 Доставките на газ по "Южен поток" тръгват от 2013 . 2| 4757 |22.05.2008 Парламентът реши: безмитните магазини се закриват . 0| 6209 |27.04.2008 Проектират участъка на "Южен поток" . 3| 5434 |19.01.2008 Асен Гагаузов: Няма конфронтация "Набуко" - "Южен поток"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads