Реклама / Ads
0| 6928 |25.04.2022 НОВИНИ

Партия на мъртвите: Руската сила расте с броя на ковчезите

.
В Русия всеки ден се погребват войници, загинали в Украйна. Според статистиката на различни медии, 20% от загиналите са офицери. Какво казват данните за загиналите войници и за състоянието на воюващата армия в Украйна? От страна на Кремъл съобщенията са в духа на: „Защитавайки Русия те загинаха геройски“ или „Загубите на нашата армия са незначителни в сравнение с тези на украинците“.
 

Владимир Путин на 18 април издаде Указ, с който награди участвалите в погромите в украинския град Буча военни от 68-ма отделна мотострелкова бригада със званието „гвардейци“...

Смърт витае наоколо и няма пропагандно клише, което може да скрие сълзите, бледите трупове и пресните гробове.

 

Според военното министерство в Москва досега загиналите руски военни в Украйна са 1458 до 10 април. Въоръжените сили на Украйна твърдят от своя страна, че убитите руснаци са около 20 хиляди. Разузнавателни източници на различни страни смятат, че жертвите от руска страна са между 10 и 15 хиляди военнослужещи.
Данните в Русия не се съобщават, а на руските медии е забранено да цитират чужди източници за загубите в жива сила и техника.

 

На 19 април се стигна до парадокс. На въпрос към руския външен министър Сергей Лавров за потопения крайцер „Москва“, той отговаря: "Това не е в моя ресор. Попитайте във военното министерство".
Цинизмът имал граници? - Лавров опроверга това мнение. В „неговия ресор“ обаче е твърдението, че "Русия не води война срещу Украйна". Дори стигна до невероятното: "Украйна нападна Русия"…


.
Властта вече ги преследва, защото изписват лошата думичка "война"...

 

Жертвите, които дава руската армия се множат всеки ден. Хиляди руски майки, съпруги, сестри и любими се простиха със своите синове, съпрузи, братя и внуци.
На този фон, въпреки опасността от наказателно преследване, се множат проявите на протест срещу войната в Украйна. В това отношение някои арт активисти са особено незабележими. Такава е протестната проява, озаглавена „Мъртвите нямат нужда от война“. Участниците са членове на проекта „Партия на мъртвите“, която е с антивоенна насоченост. За първи път се появиха на Пискарьовското гробище в Санкт Петербург с тематични плакати като „Нямат достатъчно трупове“ и „Руската сила ще расте с броя на ковчезите“. Лицата на участниците, традиционно за акциите на "Партията на мъртвите“ – са скрити зад маски под формата на черепи.
„Путин и неговите приятели, ФСБ, Единна Русия и други като тях, дрънчат оръжия около газовата тръба“, се казва в телеграмния канал на „Партията на мъртвите“ още през 2017 г. "Опитахме се по някакъв начин да отговорим на милитаристичната политика на руската държава. На използването на Безсмъртния полк за оправдаване на милитаристична политика, агресивната политика на смъртта, провеждана от руската държава", казва в интервю за BBC представител на арт проекта, който е пожелал да остане анонимен. Освен критики на милитаризма, артистите се изказват и по други социални и политически теми, актуални за Русия. Например те излязоха на протест срещу пенсионната реформа с плакат „Животът е труден, но за щастие кратък“, организираха „некропикет“ на гробищата срещу промени в Конституцията с лозунгите „Да, смърт! Да, поправки!“ и пр. През ноември миналата година активисти на "Партията на мъртвите“ излязоха с обръщение срещу ликвидирането на движението „Мемориал“ (вписано от руските власти в списъка на "чуждите агенти") с лозунга: „Не помним, не знаем, можем да повторим.“
Не вярвахме, че тази война ще се случи. Абсурдно бе признаването от страна на Путин на самопровъзгласилите се републики ДНР и ЛНР. И се започна… А мислихме, че този ужас може да бъде спрян, - коментират от „Партията на мъртвите“.
Гробищата в последно време стават все по-посещаеми и са подходящо място за акции срещу войната. Защото там се вижда нейното истинско лице, смятат хората на изкуството, участници в различните прояви и протести.
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4700 |25.04.2022 Пропагандната машина на Кремъл: ТАСС, “мирния живот в Мариупол” и провокациите срещу руската армия . 0| 3344 |21.04.2022 Бимбалов: Очакваме водещата партия да сложи една ясна червена линия - между България и Кремъл . 0| 16988 |21.04.2022 Тео Ушев: Руската диктатура у нас умишлено деформира историята и създаде комплекс за малоценна нация . 0| 3587 |20.04.2022 Диана Тонова: Трите решения в подкрепа на Украйна са явна провокация към софиянци и към Руската федерация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads