Реклама / Ads
1| 2524 |01.08.2023 НОВИНИ

Първа оставка след случая с бруталното насилие над момиче в Стара Загора

.
Източник: БГНЕС
Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов поиска и получи оставката на прокурор Георги Видев като заместник административен ръководител на Окръжна прокуратура-Стара Загора, съобщиха от прокуратурата.

На среща в Съдебната палата в София с ръководството на Окръжна прокуратура-Стара Загора главният прокурор изрази остро възмущение от сериозните пропуски, допуснати в работата на прокурор Видев при определянето на мярката за процесуална принуда спрямо обвиняемия Георги Георгиев в съдебно заседание на Окръжен съд-Стара Загора на 5 юли 2023 г. във връзка с нападението над 18-годишно момиче.

 

Георги Видев не притежава необходимите професионални и управленски качества, за да заема поста на заместник-окръжен прокурор на Стара Загора, според Сарафов. По негово разпореждане екип от прокурори при Върховна касационна прокуратура ще извърши цялостна проверка на работата на Георги Видев, както и на прокурор Десислава Първанова от РП-Стара Загора за период от две години.

 

Борислав Сарафов очаква от ръководството на Окръжната прокуратура в Стара Загора да създаде организация и условия за пълно и задълбочено разследване на случая, както и за приключването му в кратки срокове с цел осигуряване на справедливост.

 

Към момента спрямо обвиняемия Георгиев се водят две досъдебни производства – за нанасяне на средна телесна повреда и за закана с убийство. На Окръжния прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов бе разпоредено, прокуратурата, съвместно с органите на МВР, да осигури защита на всички свидетели и лица, съдействали в хода на разследването.

 

Възложени са и проверки по твърдения за други извършени престъпления срещу личността на територията на Стара Загора и областта. При установяването на достатъчно данни и събирането на доказателства следва извършителите на престъпните деяния незабавно да бъдат привлечени към наказателна отговорност, посочват от прокуратурата.

 

Припомняме, че нападението над 18-годишното момиче от Стара Загора е станало в края на юни, но случаят придоби широк обществен отзвук преди дни. Задържан е 26-годишният Георгиев, на когото са повдигнати две обвинения - за нанасяне на средна телесна повреда и за закана за убийство, по което съдът го остави вчера за постоянно в ареста. По делото се събират още доказателства, предстоят и още медицински експертизи. Демонстрации се организираха в няколко града в страната в подкрепа на пострадалото момиче и срещу насилието над жени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3142 |01.08.2023 На 1 август през 1885 г. е отпечатана първата българска банкнота . 3| 2424 |01.08.2023 След пропуски в закона: Правосъдният министър иска да добави и насилието по време на интимна връзка . 9| 9675 |01.08.2023 Д-р Владимир Сотиров пред ФрогНюз за казуса ”Стара Загора”: Съдиите държат да бъдат първо съдии и след това хора . 5| 2390 |01.08.2023 Омбудсманът видя бяло петно в НК след потресаващия случай от Стара Загора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads