Реклама / Ads
0| 2969 |07.12.2022 НОВИНИ

Първа публична екзекуция на новите стари управленци на Афганистан - талибаните

.
Първа публична екзекуция са извършили новите стари управници на Афганистан - талибаните. Те се върнаха на власт миналата година с обещания за по-либерален подход на управление. Мнозина обаче се опасяваха, че става дума за празнословие и в Афганистан ще се върнат мракобесни времена. 
 

Говорител на талибаните каза, че мъж на име Таджмир е бил убит на претъпкан спортен стадион в югозападната провинция Фарах, след като е признал за убийството.


Десетки лидери на групата, включително повечето висши министри, са присъствали. Мъжът е бил обесен. 


Според техния говорител Забихула Муджахид на екзекуцията са присъствали няколко съдии от Върховния съд, военни и висши министри - включително министрите на правосъдието, външните и вътрешните работи.


Според талибаните екзекутираният мъж на име Таджмир, син на Гулам Сарвар и жител на провинция Херат, е намушкал мъж на име Мустафа преди около пет години.


Преди екзекуцията беше издадено публично съобщение, което популяризира събитието и "кани всички граждани да се присъединят". 


Новината за публичната екзекуция идва седмици, след като съдиите в страната бяха инструктирани да прилагат изцяло шериата. Върховният лидер на талибаните Хайбатула Ахундзада издаде указа миналия месец, нареждайки на съдиите да налагат наказания, включително публични екзекуции, публични ампутации и убиване с камъни.


Точните престъпления и съответните наказания обаче не са официално определени от талибаните.


Войнстващата ислямистка групировка обеща да преследва по-мека версия на суровото управление, характеризиращо предишния им престой на власт от 1996 до 2001 г.


Но екзекуцията, която талибаните казаха, че е извършена в сряда, бележи връщане към екстремисткото тълкуване на шериата от групата.


Това не е първият подобен случай, откакто талибаните си върнаха властта в Афганистан. Миналия месец бяха извършени няколко публични линча на дузина души на претъпкан футболен стадион в провинцията Логар. Това обаче е първият път, в който талибаните публично признават, че е била извършена екзекуция. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 13965 |05.12.2022 Първан Симеонов пред Фрог: Габровски няма да е добър кризисен премиер. Изборите остават по-вероятния сценарий . 0| 3059 |03.12.2022 Украйна получи първата доставка от испански системи за ПВО . 13| 15545 |01.12.2022 Ицо Хазарта: Не знам дали първата прочетена книга е била за Винету. Последната ще бъде за Муамар Кадафи . 9| 9850 |29.11.2022 Как реагираха на призива на Нинова за обединение Първанов, Манолова, Добрев?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads