Реклама / Ads
6| 5922 |01.03.2010 НОВИНИ

Първанов контролира закона за "подслушване" на граждани

.
Президентът Георги Първанов ще следи внимателно информациите и докладите на Комисията за защита на личните данни, защото е важно обществото да бъде сигурно, че стремежът на законодателя за баланс между по-ефективните средства за борба с престъпността и правата на отделната личност ще бъде реализиран и в практиката.
 

Георги Първанов подписа Указ за обнародване на Закона за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения, приет на 17 февруари 2010 г. от Народното събрание. Това съобщиха от Прессекретариата на държавния глава.
Според Георги Първанов законът е претърпял сериозна еволюция спрямо първоначалния вариант, което показва волята на законодателя да търси баланс между защитата на обществения интерес и защитата на индивидуалните права и свободи. В резултат на дискусията в пленарната зала, както и на активността на гражданското общество, проследяването на трафичните данни бе ограничено до предотвратяването и разкриването на тежки престъпления, както и на компютърни престъпления. Фактът, че не всички компютърни престъпления са тежки, позволява да се застъпват позиции, че разрешеният достъп до данни за тях накърнява буквата на Конституцията.

Ограничението за използването на трафичните данни обаче само за разкриване и предотвратяване на тежки престъпления, за каквото продължават да настояват някои граждански структури, би затруднило борбата със сериозни престъпления като детската порнография, присвояването на самоличност и още някои, които, макар и да не са тежки, според българското законодателство, са грубо посегателство срещу правата на личността. Това би означавало да се накърни не буквата, а духът на Конституцията, което не бива да се позволява. Същевременно по-удачно би било разрешенията за проследяване на трафичните данни да се дават от по-високо ниво в съдийската йерархия, отколкото законодателят е предвидил. С оглед предотвратяване на безконтролното и непропорционално навлизане в личното пространство на гражданите, законът предвижда Комисията за защита на личните данни да е наблюдаващ орган относно сигурността на данните, които ще се проследяват, а Народното събрание чрез комисия да осъществява парламентарен контрол и наблюдение на процедурите по разрешаване и осъществяване на достъп до въпросните данни, както и по защита на правата и свободите на гражданите срещу незаконосъобразен достъп до тези данни.

Президентът Георги Първанов ще следи внимателно информациите и докладите на двете комисии, защото е важно обществото да бъде сигурно, че стремежът на законодателя за баланс между по-ефективните средства за борба с престъпността и правата на отделната личност ще бъде реализиран и в практиката.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4881 |25.02.2010 Още майсторят закона за конфискуване на имущество . 10| 4802 |23.02.2010 Предложиха на Първанов еврозона през 2013-та година . 26| 5281 |20.02.2010 Г. Първанов: Не може на принципа пито-платено . 14| 5647 |19.02.2010 Първанов контрира закона за ГМО с вето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads