Реклама / Ads
10| 4619 |18.05.2010 НОВИНИ

Г. Първанов: Пипането на резерва е риск

.
Георги Първанов
Пипането на резерва е един много рисков ход в настоящия момент. Той би могъл да създаде сериозно недоверие във външните инвеститори, да разколебае нашия вътрешния бизнес. Това каза президентът Георги Първанов, който е в Испания за срещата на върха "Европейски съюз - Латинска Америка и Карибския регион".
 
Този, който е вземал решение да вложи половината от държавните пари в една банка трябва да обясни, каза президентът.

По думите му и експертите, и политици от различни партии споделяли това мнение и призовавали да не се постъпва така.
България не е излязла от незавидното положение, в което се намираше и преди кризата, заяви държавният глава. Той отклони въпроса за това, че около половината от държавните пари са в една банка, с аргумент, че не би могъл да го коментира от чужда територия, но за всеки случай, този който е взел подобно решение, трябвало да даде своето обяснение.

Ние виждаме, че в Европа вече има по-обнадеждаващи данни за ръста на БВП и за финансовите аспекти на кризата, каза държавният глава.

Според него е прозвучала много категоричната позиция на председателя на ЕК Жозе Барозу, за това, че от кризата Европа ще излезе по-силна, че не са прави онези, които прогнозират разпад и на Европа, и на ЕС като система. Напротив, той звучеше доста оптимистично. Не сме коментирали конкретните аспекти и детайли, които се обсъждат, каза президентът във връзка със срива на еврото.

Трябва да се работи в ускорен порядък за една нова международна система на контрол на финансите и колкото по-бързо бъде създадена, толкова по-добре, заяви Първанов. По думите на държавния глава, това становище са изразили всички лидери по време на пленарното заседание. При изказването си Първанов е акцентирал и върху това, че успоредно със създаването на тази система, би трябвало да се мисли за стратегия, която да съчетава непосредствените, преките антикризисни мерки с една дългосрочна стратегия за регионално и глобално развитие по подобие на Стратегията ЕС - 2020 г.

Трябва да се търсят такъв тип мерки, които да не орязват драстично разходите за образование, наука и иновации. Вече имаме решение на ЕС, Латинска Америка и Карибите в тази посока за създаването на единно пространство на знанието от преди няколко години и просто това решение трябва да бъде изпълнено със съдържание, за да може на изхода от кризата да имаме една качествено нова икономика, каза Първанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 4807 |11.05.2010 Първанов: Борисов лъже . 0| 5650 |08.05.2010 Порой заля археологическия резерват в Плиска . 22| 5190 |06.05.2010 Първанов: Реформите в армията трябва да продължат . 28| 5009 |29.03.2010 Първанов: Имам си работно място, няма да ходя в парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads