Реклама / Ads
74| 8147 |10.12.2011 НОВИНИ

Първанов тъжен, че "Бургас-Александруполис" ще мине отдругаде

.
Г. Първанов
Ако 9 май 1945 беше политическата пролет на Европа, да се запитаме дали 9 декември няма да е началото на тежка политическа зима. Какви са нашите национални решения в този контекст, попита президентът.
 

Кризата и непопулярните мерки изискват в много-по-голяма степен прозрачно обсъждане и спазване на поетите ангажименти, обяви президентът Георги Първанов на тържественото отбелязване на осемгодишнината на Съвета в НДК, предаде Агенция „Фокус” . Изискват се последователни действия за решаване на проблемите, като максимално се отчита социалната цена. Не виждам в актуалните, съвременните решения, този критерий да стои постоянно в действията на онези, които вземат решенията, независимо дали от правителството или от законодателната власт, заяви президентът.

Закъснели сме, но днес вече трябваше да се разгори дебатът по вчерашните решения на Европейския съвет. 9 декември има не само символно, много важно значение за бъдещето развитие на Европа, на европейската идея. Ако 9 май 1945 беше политическата пролет на Европа, трябва да се запитаме дали 9 декември няма да е началото на тежка политическа зима за всички нас и къде е мястото на България, какъв е българският прочит, какви са нашите национални решения в този контекст, каза президентът.

Най-малкото, което можем да кажем в тази ситуация е, че ще спазваме стриктно бюджетната дисциплина. Къде е нашата визия за засилване на конкурентоспособността?, попита Първанов. Аз съм длъжен да изразя известно несъгласие по темата за диалога – да, може би в минало време можем да говорим за едно високо ниво на диалога, но истината е, че днес не е така. Истината е, че колкото повече нараства нуждата от диалог между институциите, между институциите и обществото, толкова по-малко чуваемост има, каза още той.  Това било парадокс, който няма обяснение, свързано с отговорно отношение към бъдещето на нацията.

Пасуването, бездействието в енергетиката, не е политика, каза още президентът вече пред медиите. Решението за отказ от проекта за петролопровод „Бургас-Александруполис” не стана предмет на сериозен, експертен дебат, а по-скоро на емоционално решение. След като ние не искаме този петролопровод да мине през българска територия, той ще мине през друга. Това вече се е случвало в новата българска история, когато отказахме един газопровод и той мина през Турция, каза той и заподозря, че сега щяло да се случи нещо подобно.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5228 |09.12.2011 Първанов мисли за вето, консултира се със синдикатите . 15| 5827 |28.11.2011 Първанов и Плевнелиев имали две тайни срещи . 34| 5686 |18.11.2011 Първанов готви вето заради вдигането на пенсионната възраст . 12| 4956 |16.11.2011 Първанов: Баку е ключов път за газа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads