Реклама / Ads
14| 10735 |12.04.2023 НОВИНИ

Първи ден на НС: Водещ от БНТ скочи на Алгафари, кучето е в долния ляв ъгъл, Борисов до Костадинов

.
Гледайте долу в ляво... Източник: БНР
Симеон Иванов, водещ в „Денят започва“ на БНТ взриви скуката при досадните от години живи предавания при откриването на 49-о Народно събрание. Той се хвърли като Матросов на амбразурата, за да защити президента Радев от сравнението му с Бахар Асад, което направи поканеният в студиото Нидал Алгафари.
 

Не можете да сравнявате държавния глава с диктатори! – изпадна в паника Иванов. Бе контриран на мига от Алгафари, че Асад също е избран на избори, както и Радев, спомена нещо  и за Северна Корея. Това довърши възмутения водещ, който дълго след това не даваше думата на „провинилия“ се ПР-експерт…

 

Браво Иванов, браво Матросов! Ще направи кариера това момче. Наградете го за журналистически героизъм в мирно време.

 

***

Парламент, червена пътека, задрямало куче…

 

При откриването на 49-я парламент всички лидери на парламентарни групи говориха, колко закъсала е България и как трябва това да се промени. Те ще го направят. Добре де, за да е България „на дъното“, както отбеляза Вежди Рашидов има виновни. Те са в залата и с голяма част от тях Рашидов е в една политическа формация.

 

От години в парламента са едни и същи хора, с изключение на новите партии, и те днес повтарят като папагали това, което са говорили при всяко откриване на НС. Всеки път са обещавали цветя и рози, а сме получавали дъното по всички показатели за стандарт на живот, огромна корупция, смъртност и кражби. Създадоха кочина, но са против свинщините. Техните свинщини.

 

Триумф на лицемерието - вече 78 години. Свикнаха ни и ни клатят, както им отърва. Търпението е най-важното качество на мъжа, мъдро заяви Борисов пред накацалите го репортерски микрофони. В България обаче, която той успя да закотви на дъното, е там именно заради търпението. Има търпение и търпение. Когато Борисов се държи като мъдрец, това винаги крие големи опасности за държавата.

 

***

Някакъв лумпен заглушаваше всички говорещи от мястото на събитието, крещейки с мегафон пред Парламента. Не се намери сила, представител на институция, да се справи с този ужас. Иначе Фандъкова бе споменавана във всяко обръщение на изказващите се в НС дори преди конституционните съдии… Дали пък не беше отишла в сградата, за да се полюбува за пореден път на жълтите павета, наредени по причудлив начин от… ясно от кого. За доста милиони, естествено.

 

Водещ на БНТ едва не наби Нидал Алгафари, че назовава това, което вижда с истинското име. По чие указание бе това истерично избухване?

 

***

Всичко в страната е добре, цените спадат, икономиката расте, има стабилност. Думи на служебния премиер Гълъб Донев на влизане в НС. Неадекватни думи на фона на действителността. Но очаквани от човек, който така и не успява да се отърве от поведението на политически офицер от времето на соца, какъвто е бил Донев.

 

***

Иван Гешев, главният прокурор, а отскоро и главна мишена на мафията, се опита да изпъкне с политическа реч на влизане в парламента. Звучеше обаче като неудачно избран представител на Светия синод, който акцентира върху Великата сряда, в очакване да не забравяме, че е „инструмент на Господ“, за какъвто сам се обяви… Гешев обаче е забравил – ако въобще е знаел, - че на този ден се е състояла Тайната вечеря. Въобще територия, на която главният прокурор отдавна се разхожда с кални обувки.

 

***

Отиващите на работа народни избраници задръстиха ефира с клишета.

Борисов и Костадинов се оказаха съседи по места в залата. Ръкуваха се дружески, с широки усмивки, а на лицата им грееше: Мир и дружба за народна служба…

Вежди открива като най-възрастен. И започна с обръщението „уважаеми“ към гостите, част от които въобще не са такива… Протокол.

В първото изречение Рашидов изрече голяма истина: пожела „най-сетне България да се оттласне от дъното“. От дъното? Сериозно? Но нали ГЕРБ 12 години водеше страната към светлите хоризонти на стабилността и благополучието? Днес Рашидов призна, че това е било блъф. Знаехме си, но когато го каже човек от свитата на Бойко, звучи тежко. А страната е на дъното, благодарение и на Вежди и всичките му акрани министри от правителствата на любимата му партия и нейния вожд.

Разказа и трогателна случка: един възрастен човек в някакво село, с когото си „говорехме човешки“ ми каза, че мечтае да се ремонтира пътя до гробищата. Рашидов обобщи емоционално, че „имаме един плачещ народ“, който иска много малко. Длъжни сме да му дадем това, - бе пред просълзяване Вежди. Добре де, защо три мандата Борисов твърдеше и още твърди, че е правил народа щастлив, а днес Вежди го нарича плачещ?

Знаем, че парламентарната сесия се открива от най-възрастния депутат, но никой не спомена нищо за дисоциативно разстройство  на идентичността…

Вежди не е революционер. Вежди обича Борисов. Но се изпусна за плачещия народ и дъното на държавата.

***

Президентът влезе в залата е зае отреденото му специално място. Протокол.

Борисов го посрещна прав. После обясни на микрофоните, че бил добър войник и ставал, когато влиза върховният главнокомандващ. Наистина така е редно.

 

Радев се обърна към депутатите със добре структурирано слово, политическо издържано, според него. Според мен задръстено от познати послания, комбинация от клишета и думи с претенции за важност и загриженост. Трябва това, трябва онова – обществото очаква, държавата има нужда, грижата за хората… Ще доживеем ли да чуем нещо по-различно?

 

Нейсе… Последваха дежурните изявления на парламентарните партии и коалиции.

 

***

За ГЕРБ се изказа Десислава Атанасова. Защо тя, а не лидерът Бойко Борисов? Вероятно, защото босът ще се появява рядко в зала, а Атанасова е наясно как да свежда до останалите неговите решения и хрумвания. Атанасова не надскочи себе си, колкото й летвата да е свалена ниско. Не е изненада.

 

Кирил Петков се „разходи“ из проблемите и обеща същите неща, които обещаваше и в предизборната кампания. Отдавна е време за нещо друго – казва се действие.

 

Костадин Костадинов от името на руското посолство наплю американското. Награчи също НАТО и ЕС, партиите, които тичали на „Козяк“ за указания, като обяви това за патриотизъм. Похвали се с референдума за българския лев. Много хора му вярват, после да не се правите на учудени… Обеща като вземе властта да промени всичко това.

 

Мустафа Карадайъ повтори словото си от откриването на предишния парламент - с някои дребни редакции. Обобщено: Дайте да дадем. Може да се разбира и като дайте да вземем. Според гледната точка.

 

Корнелия Нинова демонстрира патос, доста нелеп на фона на резултатите от изборите за партията й. В стила на изреченото от нея би и отивала пионерска връзка. Пионервожатая не пропусна да подчертае за милионен път (здравствуйте, тов. Путин), че е за мир между Русия и Украйна. Време е да каже, как си представя мир, когато една страна е агресор, който избива, изнасилва и изгаря всичко по пътя си в друга, независима държава. Нинова, как?!

 

От ИТН Ивайло Вълчев бе кратък – интелигентно решение.

 

***

После ГЕРБ предложиха Росен Желязков за председател на НС.

От „Възраждане“ предложиха свой човек за поста.

Асен Василев от „ПП – ДБ“ изненада с пример от европейска практика за ротационен принцип на ръководство на парламента. През два месеца шеф на НС да е човек от първите две политически сили. Оригинално, може би. Но неприложимо. Освен ако не става дума за някаква сделка. Май е точно това.

 

В този момент някой поиска междучасие.

 

***

След което от екрана потече водопад от мнения на дежурните коментатори, част от които обилно мотивирани от едни кръгове от една партия, мотивирала ги обилно с аргументи от софрата на властта.

 

***

Продължение на кича и чалгата – във вечерните реалити формати. Онези с големите джуки и „големите бомби“ (спомнете си култовия сериал „Ало, ало“), ще ви кажат туй-онуй докато се наливате с огнена вода и ще ви сложат да си легнете с розови мераци в мътните глави.

 

***

Все пак да попитам: Защо президентът Радев се придвижва пеша, в пакет с охраната, от „Дондуков“ 2 до Народното събрание?  Някаква символика ли има в това?

 

***

В края на първия работен ден на депутатите, кучето отново бе в подножието на "Съединението прави силата" - долу, в левия ъгъл.

 

Огнян Стефанов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2968 |12.04.2023 Доц. Киселова пред Фрог: Ако ГЕРБ получат първи ротационен председател на НС, инициативата ще е тяхна . 13| 3150 |12.04.2023 Екшънът с избора на шеф на НС започна. Първият опит се провали . 11| 3098 |11.04.2023 Георг Георгиев скочи на Бориславова за отказа от депутатското място, това е пример за "правната посредственост" . 1| 2899 |10.04.2023 АДФИ намери злоупотреби за над 38 млн. лева за първите 3 месеца от годината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads