Реклама / Ads
0| 2177 |09.09.2024 НОВИНИ

За първи път от 13 години Турция участва в среща на Арабската лига

.
Турция участва за първи път от 13 години в министерска среща на Арабската лига в Кайро, където ще обсъди войната в Газа и отношенията си с организацията.
 

Турският външен министър Хакан Фидан присъства на срещата, като това се разглежда като важен дипломатически ход за Анкара, съобщават източници, цитирани от Ройтерс. Участието отбелязва нов етап в отношенията на Турция с арабския свят, след дълъг период на напрежение.

 

Турция осъди действията на Израел срещу Хамас в Газа и активно участва в обвиненията срещу Израел за геноцид пред Международния съд. Въпреки това, връзките ѝ с Арабската лига бяха нестабилни през последните години. Анкара постепенно подобрява отношенията си с важни страни като Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, но остава в противоречие с някои членове на Лигата, включително Сирия.

 

След избухването на войната в Газа, Турция се включи в контактната група на Арабската лига и Организацията за ислямско сътрудничество, която търси мирни решения на конфликта. Според турски източници поканата към министъра отразява "нарастващия интерес" към ролята на Турция в региона и стремежа за по-тясно сътрудничество с членовете на Лигата.

 

Развитието на тези отношения може да подпомогне решаването на регионални конфликти и да отвори нови възможности за сътрудничество. Турция също така води преговори със Съвета за сътрудничество в Персийския залив за споразумение за свободна търговия до края на годината. Президентът Реджеп Тайип Ердоган наскоро призова за обединение на ислямските страни срещу "експанзионистичната заплаха" от Израел.

Последното участие на Турция в среща на Арабската лига беше през 2011 г., когато тогавашният премиер Ердоган се обърна към министрите в Кайро.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 19943 |09.09.2024 Христанов: За първи път българската граница не е завладяна от вражески въоръжени сили, а от шепа мафиотчета . 5| 2306 |09.09.2024 Въпреки решението на ЦИК: ДПС на Доган се регистрира за самостоятелно за участие на изборите . 0| 2216 |09.09.2024 Хард рок, огнено шоу и моторен рев взривиха публиката на „Green Rock Fest“ . 0| 2378 |09.09.2024 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в част от ж.к. „Фондови жилища“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads