Реклама / Ads

 

0| 2400 |24.06.2021 НОВИНИ

За първи път в България: Чрез музиката на Хершел откриваме силата и уменията си

.
Маестро Камджалов представя нещо съвсем ново и силно въздестващо...
Запознавайки се с историята, виждаме че интердисциплинарността е нещо естествен, и че много от големите творци, хора на науката и изкуството, моделирали историята през вековете и хилядолетията, са точно такива симетрично развити творци.

В проекта Интердисциплинарни творци се представят личности, които да ни напомнят за нашия собствен потенциал, да ни напомнят за нашата собствена перспектива.

Един цикъл, който да събужда нашата креативност, нашата сила, нашата способност, нашата цялостност.

Първото събитие е посветено на КОМПОЗИТОР И АСТРОНОМ - ВИЛХЕЛМ ХЕРШЕЛ (1738-1822).

Всяко от събитията на цикъла има три дяла.

 

I.         

Въведение

Йордан Камджалов говори за необикновения живот и многостранни интереси на Вилхелм Хершел. Акцент ще са не само ключовите за композиците музикални теми, формули и идеи, но специално място ще се отдели и на постиженията на Хершел в оптиката и астрономията. Историята на неговите открития и пътя му от 14-годишен обоист в Хановерската армия, а след това и автор на 24 симфонии, множество концерти и църковна музика до откривател на Уран и инфрачервеното лъчение, основоположник на звездната и извънгалактическата астрономия и родоначалник на звездната космогония. 

 

II.       

Симфония №8 C minor

Симфония №5 в F minor – премиера

Симфония №5 в F Minor на Вилхелм Хершел е произведение, за което музикалните архиви мълчат. Написано през 1760г. и изпълнявано вероятно само в присъствието на самия композитор. Симфонията ще бъде изпълнена за първи път след 18 век.

Концертмайстор е една от най-успешните и световно признати млади български цигулари в момента Зорница Иларионова, която е и от първите лауреати на фондация „Йордан Камджалов“.

 

III.

Следконцертни диалози между сцената и публиката

Разговор, при който активна част става публиката, която може да зададе своите въпроси, въз основата на чутото и преживяното в първия и втори дял на събитието.

Чрез този формат се търси път за катализиране на нови условия за диалогичност, на фона на плашещо нарастващата НЕдиалогичност на съвременното общество, с което да се създадат условия за естествено изграждане на едно органично културно общество.

 

Събитието ще се състои на 26 юни 2021г. от 20 часа в Сити Марк Арт Център. (https://ticketscmart.info/event/602)

 

А  за българските учители, учащи и хора, занимаващи се с културна и просветна дейност ще има специално издание същият ден от 18 часа на преференциални цени. (https://ticketscmart.info/event/638)

Този проект не се подкрепя от Министерството на културата, определила го като нямащ оригинална идея.

 

На 26 юни в Сити Марк Арт Център Йордан Камджалов, заедно с GENESIS ORCHESTRA започва нов цикъл от концерти с просветна цел ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРНИ ТВОРЦИ.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 3| 2561 |21.06.2021 ВКС пусна Иванчева на свобода срещу 10 бона, тя събира парите чрез онлайн кампания . 4| 2692 |17.06.2021 Първи случай на индийския вариант на COVID-19 у нас . 8| 3465 |16.06.2021 България изпусна влака, а ЕК одобри първите национални планове . 3| 2814 |13.06.2021 Джокович обърна от 0-2 сета и стана първият с поне две титли от всички ”Шлемове”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ