Реклама / Ads
0| 2646 |05.05.2023 НОВИНИ

Пътят през сивото ежедневие с изложбата ”Мъгливо с малко дим”

.
Можем ли да се откъснем от сивотата на своето ежедневие? Можем ли да си преправим път през мъглата от негативизъм, живот на висока скорост, вглъбеност в несъщественото? Четирима на пръв поглед несъвместими автори дават отговор на тези въпроси в изложбата “Мъгливо с малко дим” - амалгама от творбите на чехкинята Катерина Конаревска, германецът Йоахим Ленц и българите Васко Ернст Бърдаров и Невена Екимова. Изложбата в столичната галерия Credo Bonum ще продължи до 20 май.
 

"Във фантазията човек проектира неща, които после евентуално може да случи. Важно е и в момент на трудност - минахме през 2 години пандемия, после се случи тази изключително грозна война, която се води на 10 км от нас. Човек така може да се оттегли в едни по-хубави места, за да реализира и едно по-приятно общуване и ежедневие”, споделя пред ФрогНюз кураторът на изложбата Теодора Коцева. 


Целта й е била да събере четиримата творци в общ проект, за да има обмен на идеи. 


"За мен най-интересното в такъв тип срещи е дали хората ще си допаднат на чисто човешко ниво. Това се случи с авторите - те много си паснаха и обсъдихме доста неща - кой какво твори, с какво се занимава. Резултатът е трайно приятелство за бъдещи проекти, които можем да направим заедно", споделя Коцева. 


В самия проект са включени коренно различни творби и подходи - скултурна инсталация, живопис, пана с насложени сюжети, витаещи около спомените, отчуждението, бленуването, самотата на градския човек, копнежът по далечни и утопични места. 


Васко Ернст Бърдаров е български скулптор, който работи за своето собствено студио по проекти за филмовата индустрия и големи международни продукции. Занимава се с голяма и малка пластика, изработка на костюми и декори за различни филми, специални ефекти и създаването на концептуален дизайн на костюми и реквизит за театър и филми. За първи път от много години насам той ще представи авторски скулптури от смола, с подчертано съвременен изказ и форма. В работите му има препратка, както към миналото, така и поглед към бъдещето. Формите са стилизирани, а изборът на материал създава усещане за ефирност на скулптурите.


Невена Екимова е художничка, която живее и работи в родния си град Габрово. Учи съвременно изкуство и филм в Норвегия и Исландия, завършва Художествената академия в Гьотеборг, Швеция. Освен, че участва в изложби и издава книги, Невена често си сътрудничи с публични организации за създаването на мащабни интерактивни инсталации за деца и възрастни. Тя участва в изложбата с ръчно изработена текстилна скулптура, придружена от документални текстове, събрани в процеса на работа. Това са истории на деца и внуци, които следват нишките на паметта за своите родственици и наследството, което оставят след себе си. Инсталацията разсъждава върху непреходността на живота и запазването на живата памет. Проектът Най-сладкият сън е реализиран с финансова подкрепа на Национален фонд "Култура“ по програма Творчески стипендии 2022.


Катерина Конарeвска е родена в Прага, Чехия, живее и работи в Хага, Холандия. Завършва изящно изкуство в Кралската художествена академия в Хага и илюстрация и графика в института за изкуство и дизайн в университета на Западна Бохемия. Сред материалите, които използва са коприна, вълна и текстил, а последните й работи представляват гоблени с внушителните 2м на 3м, направени по изображения от нейни картини. Гоблените й са своеобразен сюрреалистичен разказ с много елементи, паяжина от съновни образи. Творбите са изработени в музея за текстил в град Тилбург, Холандия, където се намира рядка машина позволяваща тази уникална техническа изработка. В изложбата ще бъдат представени и картини върху коприна.


Йоахим Ленц е художник, който работи и живее в Берлин. Учи живопис в Академията за изящни изкуства, Мюнхен при Шон Скъли и Гюнтер Фьорг. През 2005 г. учи във Факултета за изящни изкуства на Университета Комплутенсе, Мадрид. Притежава магистърска степен от Университета по изкуствата и Хумболтовия университет, Берлин. В изложбата ще бъдат показани седем маслени платна изобразяващи фигури на дънери с човешки черти, отнесени и блуждаещи банани. Неанимираните обекти с човешки образ пушат цигари, дребен хедонистичен жест, присъщ само на човека. Антропоморфните същества притежават изразителен характер и състояние, между парадокс, хумор и катастрофа.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2441 |04.05.2023 През новата учебна година: Увеличават се иновативните училища, стават 548 . 12| 3384 |29.04.2023 Кирил Маричков и вечният бунт през музиката . 13| 2862 |28.04.2023 Димитър Стоянов: Май МиГ-29 ще охраняват небето ни и през следващата година . 2| 3166 |27.04.2023 Христофор Караджов: На изборите за президент в САЩ може да се повтори дуелът Байдън-Тръмп

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads