Реклама / Ads
3| 2203 |10.09.2024 НОВИНИ

Първи в света: С гребна лодка българи прекосиха Северния ледовит океан

.
Българи са първите в света, които прекосиха Северния ледовит океан с гребната лодка " Неверест ". Стефан и Максим Иванови са татко и наследник, които и преди са се впускали в рискови експедиции и имат 10 върха на „ Гинес ". С това пресичане са на път да завоюват още няколко върха.
 

От първия ден на експедицията се наложила смяна на първичния проект, откакто травма прекъснала гребането за малко. Максим, едвам 20-годишен се включи изключително, с цел да помогне на татко си да приключи сполучливо гребането.

 

„ Бих споделил, че тази последна стихия, тези 24 часа, бяха най-бруталното нещо, което съм преживявал. Не знаехме дали лодката ще издържи на тези удари. Беше в действителност доста по-тежко от други стихии, които сме преживявали ", сподели Максим Иванов.

 

Стефан и Максим са прекарали денонощия затворени в каютата, чакайки 4 стихии да отминат. Те са първите хора на света, които дръзват да прекосят от край до край най-непредвидимия океан, гребейки.

 

„ Може да се каже, че това е първата лодка, която е прекосила целия Северния ледовит океан с гребане ", описа Стефан Иванов. „ И също може да се каже, че аз съм най-младият човек, който е прекосил Северния ледовит океан ", добави Максим.

 

Стефан и Максим Иванови са татко и наследник, които и преди са се впускали в рискови експедиции и имат 10 върха на „ Гинес Стефан и Максим Иванови са татко и наследник, които и преди са се впускали в рискови експедиции и имат 10 върха на „ Гинес " Кадър: Нова

 

Побеждават и морската болест, и травмите. Още при започване на експедицията Стефан срязва сухожилието на единия си пръст. Прекъсват плаването за малко. И макар всички лекарски рекомендации да се откаже, той се връща назад зад греблата. „ Трябваше да загребвам с 9 пръста, и един да бъде шиниран. Цялата ръка се беше подула като боксова ръкавица. Все още не е отшумяла инфекцията, пръстът ми е малко по-дебел ", сподели той пред .

 

Дни наред мъглата и облаците ги оставят без слънце. Това в действителност беше най-неприятната част от експедицията – тази влага, тя влиза на вълни през люка на каютата, когато мъглата обгърне целия регион, когато облаците се спуснат ниско чак до океана. В един миг има толкова влага в каютата, че няма начин да изсъхне нищо. Върху стените висят облекла, чорапи, обувки – да се сушат ", описа Стефан.

 

Колкото и да ги е трансформирала тази експедиция, едно е останало същото – идеята, с която вършат всичко това. Те желаят да припомнят на всеки българин, че даже след гибелта, може да избави непознат живот като стане донор на органи.

 

Към своите 10 върха на „ Гинес " чакат още два, само че споделят, че са по-нетърпеливи да видят и околните си.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2214 |10.09.2024 Пращат съобщение за липса на винетка . 1| 2334 |10.09.2024 Нов вид кибератака заля електронните пощи . 2| 2241 |10.09.2024 Проф. Михаил Константинов: Досега поведението на ЦИК не беше съвсем адекватно . 1| 2177 |10.09.2024 Велислав Величков: Не е редно процедурата за избор на нов главен прокурор да бъде рестартирана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads