Реклама / Ads
15| 2845 |18.08.2024 НОВИНИ

От първия изстрел до превземането на десетки селища. Какво знаем за действията на Украйна в Курск?

.
Сутринта на 6 август първите групи украински войници, въоръжени с тежка техника, пресякоха украинско-руската граница и навлязоха в Курска област, отбелязвайки най-голямото нападение на руска територия след Втората световна война.
 

Тази безпрецедентна операция изненада целия свят, тъй като войските на Киев пробиха границата и според твърденията завзеха над 1000 кв. км и десетки селища. Въпреки че стратегическите изчисления остават предмет на дебат, а именно поради продължаващия натиск на Русия в източната част на Украйна, тактическият успех е неоспорим.





Нека видим обобщение на това, което е известно за операцията - от момента, в който първите украински войски пресякоха границата, до обявяването от Киев на пълното превземане на град Суджа и създаването на военна администрация в Русия.


Ден 1 - Украинските войски влизат в Русия

 

Руските провоенни канали в Telegram първи съобщават за украински „диверсионни и разузнавателни групи“, които пресичат границата около 8 ч. сутринта на 6 август.

 

По-късно информацията е потвърдена от Алексей Смирнов, изпълняващ длъжността губернатор на Курска област, който заявява, че Киев е направил опит за пробив в два гранични района - Суджа и Коренево.

Руското министерство на отбраната съобщава, че до 300 войници от 22-ра отделна механизирана бригада на Украйна, както и 11 танка и 20 бронирани машини, са атакували край Николаево-Дарино и Олешня - две села точно на границата с украинската Сумска област и на около 100 км от Курск.

 

В изявление, публикувано в 18:20 ч., министерството първоначално твърди, че нахлуването е било отблъснато с тежки загуби за Украйна, но по-късно коригира изявлението, като посочва, че боевете продължават.

 

Киев запазва мълчание по отношение на съобщенията, но става все по-ясно, че нещо се подготвя. Руските удари срещу Сумска област, която украинските войски използват като плацдарм за нахлуването си, се увеличават значително през деня.


Ден 2 - Русия вдига тревога, тъй като настъплението се ускорява

 

Въпреки че все още е забулено в мъглата на войната, на 7 август украинското настъпление набира скорост. Руски провоенен канал твърди, че силите на Киев са проникнали на 15 км и са установили присъствие в 11 населени места.





Сега руските провоенни военни блогъри твърдят, че се водят боеве в покрайнините на Суджа и Коренево - два областни центъра, разположени съответно на 10 и 20 километра от границата с Украйна.

 

Кметът на Суджа Виталий Слашчов признава за „напрегната“ ситуация в града, докато украинските войски според съобщенията достигат до газоизмервателната станция, която транзитира руски газ за Европа. Губернаторът на Курска област обявява извънредно положение в региона.

 

Ситуацията принуждава Кремъл да реагира. Руският президент Владимир Путин свиква среща на високо равнище с началника на руската армия Валерий Герасимов, министъра на отбраната Андрей Белоусов и други високопоставени служители, по време на която отхвърля нахлуването като „мащабна провокация“.

 

Киев остава уклончив, въпреки че Украйна е заловила най-малко 40 руски войници - включително наборни - в Курска област.

 

Представители на ЕС и САЩ за първи път коментират нахлуването, като потвърждават правото на Киев да даде отпор на Русия.


Ден 3 - Бойната зона в Курска област се разраства

 

След като Русия заявява, че от 8 август в Курска област действат най-малко 1000 украински войници, бойната зона само се разраства.

 

Независимата руска медия „Агентство“ сега изчислява, че военните действия обхващат площ от 430 кв. км. Руските провоенни канали твърдят, че Суджа е почти изцяло в украински ръце и „на практика е загубена“, въпреки че сблъсъците продължават. Те също така твърдят, че Украйна настъпва към Лгов, град на около 45 км от границата.

 

Признаците за слаба подготовка от страна на Русия се увеличават. Освен от новобранци, границата е защитавана и от чеченски бойци от подразделението „Ахмат“, които не оказват особена съпротива на опитните украински войски.





Техният командир Апти Алаудинов твърди, че силите на Киев просто са заобиколили тяхната отбрана, докато руските военни блогъри, подкрепящи войната, обвиняват чеченците, че са развалили редиците си и са избягали. Алаудинов е и първият руски офицер, който признава руските загуби и настъплението на Украйна.

 

В друго загадъчно изказване президентът Володимир Зеленски заявява, че „Русия е донесла война на нашата земя и трябва да почувства какво е направила“, без да споменава пряко Курск.


Ден 4 - Обявяване на извънредно положение на федерално ниво

 

Русия най-накрая признава, че Украйна е достигнала „покрайнините“ на Суджа и обявява федерално извънредно положение в региона на 9 август. Същия ден войници от 61-ва механизирана бригада на Украйна публикуват видеоклип на място, представено като Суджа, въпреки че командирите на подразделението тогава не правят официален коментар.

 

Тъй като според различни оценки нарастващите сили на Украйна, които нахлуват в района, са няколко хиляди, Русия започва да привлича подкрепления, за да изтласка украинските войски назад. Движещите се колони са широко записвани и публикувани по телевизията и в социалните медии, което позволява поне някои от тях да бъдат идентифицирани като опитни части, разположени преди това в Харковска област в Украйна.

 

Видео показва унищожаването на руска колона в село Октябрское на магистралата между градовете Рилск и Лгов. В руските канали на Telegram се твърди, че Украйна е използвала ракета HIMARS при нападението, но твърдението не може да бъде потвърдено.

Ден 5 - Нахлуването обхваща все повече руски региони

 

На 10 август подразделение на украинския 252-ри батальон изглежда е влязло в село Пороз в Белгородска област на Русия, което е сигнал за разпространение на нахлуването в други руски гранични региони.





Същия ден Русия обявява „антитерористична операция“ в Курска, Белгородска и Брянска област, като въвежда ограничения върху движението и комуникацията на цивилното население.

 

Твърди се, че около 76 000 руски граждани са евакуирани от Курска област, тъй като според съобщенията зоната на военните действия нараства до 650 кв. км.

 

В Курската атомна електроцентрала в град Курчатов, на около 75 км от границата, входовете са затворени, а строителните работници са евакуирани.

 

Зеленски прави най-прякото си публично изявление по повод нахлуването до момента, като във вечерно обръщение заявява, че украинските сили са започнали „да изтласкват войната на територията на агресора“. И в този случай той не споменава пряко Курска област.

 

Във вероятен опит да отклони разказа за руските неуспехи руското министерство на отбраната рециклира стари видеозаписи на удари по украински позиции и твърди, че те са от Курска област, съобщава The Insider.


Ден 6 - Опасения за атомни електроцентрали

 

Според някои твърдения украински диверсионни и разузнавателни групи навлизат в Беловския район на Курска област през нощта на 11 август. Беловският район се намира на около 20 км от Суджа и на по-малко от 10 км от границата с Украйна.

 

Би Би Си съобщава, че руските сили са започнали да изграждат отбранителни линии до Курската атомна електроцентрала. Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Мариано Гроси призовава както Русия, така и Украйна да „проявят максимална сдържаност“, за да предотвратят ядрена авария.

 

Киев продължава да заема стегната позиция около нахлуването, но руското министерство на отбраната признава, че украинските сили достигат до селата Толпино и Общи Колодез, разположени съответно на около 25 и 30 км от границата.





Зеленски отново прави неясни препратки към ситуацията в Курска област, като казва, че ракетните удари срещу Украйна, нанесени от руските гранични райони, налагат реакция.

 

„Регистрираме всички места, от които руската армия нанася удари, включително Белгородска област, Курска област и други райони. Записваме всеки ракетен удар. И всеки от тези удари заслужава справедлив отговор.“


Ден 7 - Украйна признава нахлуването

 

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков заявява, че на 12 август има украинска военна активност край граничния район Краснояружски и обявява евакуация на района.

 

Една седмица след нахлуването изпълняващият длъжността губернатор Смирнов заявява, че Украйна контролира 28 населени места в Курска област.

 

225-ти отделен щурмови батальон на Украйна публикува видеозапис, на който се вижда как руското знаме е свалено от сграда в село Дарино, разположено на около 4 км от границата. Местоположението не може да бъде проверено по независим начин.

 

След седем дни на кодирани съобщения и ефективно радиомълчание ръководството на Украйна признава присъствието на свои войски на руска територия. Главнокомандващият Олександър Сирски информира Зеленски за ситуацията в Курска област, като заявява, че украинските сили контролират около 1000 кв. км.  в района.





Путин обещава, че „врагът ще получи достоен отпор“, тъй като според съобщенията Русия започва да пренасочва част от войските си от Южна Украйна към Курска област.

 

По-късно през деня Зеленски заявява, че „нашите операции са единствено въпрос на сигурност за Украйна: освобождаване на границата от руските военни“ и нарича нахлуването поредната „катастрофа“ за Путин.

 

След като явно са били изненадани, някои от международните съюзници на Украйна започват да хвалят операцията.


Ден 8 - Стотици руски военнопленници

 

На 13 август Зеленски заявява, че в момента Украйна контролира 74 населени места в Курска област и че от началото на операцията са се предали „стотици“ руски войници.

 

Украински официални лица започват да разясняват намеренията на нахлуването, като заявяват, че целта не е да се завземе руска територия, а да се „защити животът на нашия народ“, като се предотвратят трансграничните удари и се отклонят руските подкрепления от Украйна.

 

Продължава евакуацията в Курска и Белгородска област. Губернаторът на Белгородска област Гладков заявява, че са евакуирани около 11 000 жители на Краснояружския район в близост до украинската граница.

 

Смирнов твърди, че част от бежанците ще бъдат разселени в окупираната от Русия част на Запорожка област.

 

Евакуация се извършва и от украинската страна на границата, като според съобщенията около 20 000 цивилни граждани са получили заповед за евакуация в Сумска област. Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна обявява ограничения за придвижването на цивилни граждани в региона в радиус от 20 км от границата с Курска област.





Въпреки тактическия успех на нахлуването, стратегическото му въздействие все още не се е проявило, тъй като войниците в Торецкия сектор твърдят, че операцията все още не влияе на бойните действия там.

 

Въпреки това има все повече признаци, че боевете започват да имат по-големи последици.

 

Белоруският диктатор Александър Лукашенко, който дълго време се въздържаше от пряко участие в пълномащабната война на Русия, нарежда прехвърлянето на част от военното оборудване на Минск в Русия, за да помогне за възстановяването на изглеждащите тежки загуби в Курска област.

Ден 9 - Белгород обявява извънредно положение

 

Украинската телевизия прави репортаж от Суджа за първи път на 14 август и показва как руското знаме е свалено от административна сграда. Новината изглежда противоречи на твърденията на руските сили, че градът все още не е под пълен украински контрол.

 

Евакуацията в Русия се разширява. Губернаторът на Белгородска област Гладков обявява извънредно положение в района, като се позовава на „изключително трудната“ и напрегната ситуация поради продължаващите атаки от страна на украинските сили.

 

В първия си публичен коментар от началото на операцията президентът на САЩ Джо Байдън заявява, че ситуацията в Курска област създава „истинска дилема“ за Путин.





Сирски казва, че над 100 руски военнопленници са били взети за по-малко от 24 часа.

 

Междувременно все по-често се обсъжда как Украйна ще управлява територията, която сега контролира, както и как да се справи с хуманитарните последици, пред които са изправени руските граждани. Зеленски казва, че не бива да се изключва перспективата за създаване на органи на гражданската администрация в Курска област, включително и на военни командни пунктове.


Ден 10 - Завладяване на Суджа

 

Зеленски потвърждава, че на 15 август Украйна е превзела изцяло Суджа, което вероятно е най-значимият етап от навлизането до момента. С цел по-добро управление на завзетата територия Киев обявява план за създаване на военна администрация в Курска област, ръководена от генерал-майор Едуард Москайлов.

 

Настъплението на Украйна изглежда се е забавило, но не е спряло. Сирски твърди, че към 15 август украинските сили контролират 1150 кв. км и 82 населени места.

 

През изминалото денонощие украинските войски са напреднали с между 500 метра и 1,5 километра в руския регион, съобщава главнокомандващият.

 

Извънредно положение на федерално ниво е обявено и в Белгородска област.





Украинските сили, действащи в руската Курска област, са разрушили втори ключов мост, съобщи на 18 август командващият украинските военновъздушни сили Микола Олешчук.

 

Това е вторият ключов мост, разрушен от украинските сили през последните дни, и допълнително ще затрудни способността на Русия да снабдява войските, които се надяват да отблъснат нахлуването на Украйна.

 

Мартин Форнушек, Нейт Остилър, The Kyiv Independent. Преводът и заглавието са на редакцията на ФрогНюз.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2448 |18.08.2024 Мъж в Дряново откраднал 500 икони, мощи на светци и други църковни реликви . 0| 2279 |18.08.2024 Десет месеца след първото сгрешено тестово съобщение: Започват да обучават кметове на BG-ALERT . 12| 2467 |18.08.2024 Стоянов се появи на "Кулата", до часове щял да изведе опашките. Не знае дали ще е министър . 0| 2259 |18.08.2024 Хиляди израелци на пореден протест - искат заложниците да бъдат върнати в родината им

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads