Реклама / Ads
12| 2810 |13.05.2023 НОВИНИ

Първият български православен храм в Африка бе осветен в присъствието на президента Радев

.
президентът Румен Радев Източник: БГНЕС
В Африка беше осветен първият български православен храм. Църквата носи името на небесния покровител на България ”Св. Иван Рилски”. На церемонията в южноафриканския град Мидранд, близо до Йоханесбург, присъства и президентът Румен Радев.
 

Държавният глава се обърна към сънародниците ни: 

 

"Днешната среща и събития за нас са най вълнуващите. Искам да благодаря на всички вас, на нашата общност за вашия възрожденски устрем в това родолюбиво дело да положите усилия за набирането на средства, за вашия самоотвержен дългогодишен труд да изградите този православен храм, тази светиня. Храмът е факт с подкрепата на няколко български правителства, дължим този храм и на нашите приятелски отношения с Република Южна Африка и с православната ѝ църква."

 

В словото си след освещаването на храма президентът подчерта, че България се ползва с доверие в Южна Африка заради успехите на българите там.

 

Държавният глава благодари на сънародниците ни, че и на хиляди километри от Родината продължават да пазят българската култура, дух и традиции.

 

"Възпитавате децата ни в обич към България, в обич към българския език. Уверен съм, че това свято място ще бъде все по-силен и притегателен духовен център за всички българи от региона. Знам че се интересувате живо и от събитията, които в момента текат в България.

 

Въпреки политическите турбуленции България се развива и върви напред, и това се вижда не само по статистиката, по икономическите показатели, а и по решимостта на нашият народ да се поставя високи цели, да търси промяната и да взема смели решения.

 

Вие, българите отвънка, ни давате и ни зараждате с оптимизъм, защото доказвате, че независимо колко далеч от Родината, българите могат да бъдат сплотени, могат да бъдат задружни, и могат заедно да постигат много."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2638 |12.05.2023 Българските евродепутати социалисти: България има нужда от леви прогресивни политики . 0| 2651 |10.05.2023 Пребитият в Охрид Християн Пендиков получава днес български документи . 0| 2588 |09.05.2023 Пребитият в Охрид Християн Пендиков получава български документи за самоличност . 2| 2578 |05.05.2023 Първият закупен медицински хеликоптер идва у нас през декември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads