Реклама / Ads
4| 2473 |27.06.2024 НОВИНИ

Първият дебат Байдън-Тръмп е тази вечер. Какво да очакваме?

.
Доналд Тръмп и Джо Байдън
Вечерта на 27 юни Джо Байдън и Доналд Тръмп ще се срещнат в първия дебат преди президентските избори през 2024 г.през ноември. Това може да е важен ден и за двамата, като някои американски медии спекулират, че ако Байдън се провали на дебата, демократите могат да го заменят с друг кандидат, като Тръмп се обръща към избирателите само две седмици преди присъдата по делото в Ню Йорк . Meduza разказва какви теми ще обсъждат Байдън и Тръмп - и какво още да очакваме от първия дебат.
 

Байдън и Тръмп вече дебатираха през 2020 г. (последният път, когато двойка кандидати се повториха на президентските избори в САЩ, беше през 1956 г. - по съвпадение тази надпревара беше последната без дебат).


Тогава дебатът се проведе само два пъти, а не три пъти, както обикновено: месец преди изборите Тръмп се разболя от коронавирус и отказа да спори чрез видеовръзка . И двете срещи се оказаха скандални (и лишени от съдържание). Първата вечер, 29 септември, Тръмп се опита да подразни Байдън и го прекъсна няколко десетки пъти. Републиканецът явно се надяваше, че може да свали демократа, но понесе порой от нападки и обиди. Вярно, няколко пъти отговори много остро. Например, той нарече Тръмп клоун и каза раздразнено: "Кога ще млъкнеш?" Въпреки това, според социологическите проучвания, Байдън беше категоричният победител в този дебат (много експерти обаче го нарекоха най-лошия в историята).


Преди втория кръг дебатната комисия промени правилата: микрофонът на опонента на оратора дори беше изключен. Това доведе до малко по-проницателна дискусия, като политиците обсъждаха борбата с коронавируса, расовите отношения, изменението на климата и националната сигурност в шест 15-минутни сегмента. Публиката намаля значително : 63 милиона гласоподаватели гледаха дебата (на първия тур имаше 10 милиона повече). И Байдън отново се оказа победител - само 39% от зрителите смятат, че Тръмп е спечелил дебата.


Не си струва обаче да се фокусираме върху тези дебати. Агресивната тактика на Тръмп през 2020 г. се обяснява с изоставането му в проучванията на общественото мнение. Байдън започна и завърши тези дебати като категоричен фаворит на изборите - и сега той изостава леко от своя конкурент.


През ноември 2023 г. комисията обяви датите на дебатите. Те бяха насрочени за 16 септември, 1 и 9 октомври. Но беше ясно, че този план едва ли ще остане непроменен.


И през 2016 г., и през 2020 г. Тръмп нарече работата на дебатната комисия несправедлива - на първо място той критикува журналисти-модератори, които му задаваха трудни въпроси и му пречеха да прекъсва опонентите си. А през 2022 г. Републиканската партия дори направи отказът от официални дебати условие за кандидатите да участват в първичните избори.


Демократите нанесоха решителния удар. На 15 май 2024 г. Байдън внезапно предизвика Тръмп на независим дебат, организиран директно от техните кампании, без участието на комисия. Според предложението на демократите срещите щяха да се провеждат в студио без публика през юни и септември и при строга модерация.


Предизвиквайки Тръмп да дебатира, Байдън каза: Доналд Тръмп загуби от мен и двата пъти, когато дебатирахме през 2020 г., и оттогава се оттегли от дебата. Сега той се държи така, сякаш иска да повтори - добре, приятелю, добре дошъл. Дори съм готов да го направя два пъти. Хайде да изберем дата, Доналд, чух, че си свободен в сряда .


Щабът на демократа посочи три причини за отказа да сътрудничи с дебатната комисия:предсрочното гласуване по пощата започва преди насрочената дата на първия дебат, което означава, че някои гласоподаватели ще гласуват преди да изслушат кандидатите;
провеждането на дебати със зрители пречи на смислената дискусия;


Твърди се, че комисията не е успяла да наложи правилата си достатъчно твърдо на Тръмп през 2020 г. – и републиканският спор попречи на обсъждането по същество.
Всички тези обяснения изглеждат пресилени . Например абсолютно малцинство от гласоподавателите участват в предсрочното гласуване през септември и с редки изключения това са твърди поддръжници на един от кандидатите.


Вероятно кампанията на Байдън просто е търсила извинения, за да наложи удобни условия за дебата на Тръмп - безпрецедентно ранни дати, спокойна атмосфера, изключване на микрофоните на опонента на оратора. Стратегията проработи: републиканският щаб се съгласи с предложения формат още същия ден. Дебатите бяха насрочени за 27 юни и 10 септември; Първият ще бъде домакин на CNN, вторият ще бъде организиран от ABC.


Може би отлагането на дебата за толкова ранна дата е било необходимо на щаба на демократа, за да избегне участието на трети кандидат, независимия Робърт Кенеди-младши, в дискусията: той очевидно няма да има време да изпълни условията за участие в тях . Друго възможно обяснение е надеждата за „рестартиране“ на състезанието, ако спечели дебата.


Някои журналисти обаче смятат , че стратегията на централата разкрива липсата на доверие на демократите в техния кандидат. Факт е, че действащият президент изостава в много социологически проучвания, особено в суинг щатите. В такава ситуация е жизненоважно кандидатът да внесе някакъв хаос в надпреварата. Например, поискайте максимален брой дебати и предложете дати, които ще имат най-голямо въздействие върху избирателите - по-близо до деня на изборите. Кампанията на Байдън постигна обратното (дори ако успя да представи своя кандидат като активно търсещ дебат). Това вероятно може да се обясни само с две обстоятелства:


Демократите не вярват в точността на социологическите проучвания, въпреки че всички анкетьори смятат, че Байдън поне няма значителна преднина пред Тръмп;
От кабинета на президента се съмняват, че дебатът може да му помогне - само да му навреди. Известният журналист Нейт Силвър дори призна , че демократите могат да сменят кандидата, ако Байдън се провали на първия тур.
Какво ще се обсъжда на дебата? И как се подготвят кандидатите?


Според поддръжниците на Тръмп републиканецът е изоставил традиционната подготовка за дебат - той не усъвършенства подготвени фрази или репетира спор с някой, който играе ролята на Байдън. Вместо това той провежда срещи със съветници и говори на митинги, за да тества твърденията с поддръжници в стаята.


Така Тръмп вече обеща , че ще принуди Байдън да говори за убийства, извършени от нелегални мигранти. Тази стратегия се основава на противоречиви аргументи: всъщност нелегалните имигранти извършват престъпления по-рядко от останалите жители на САЩ, а решенията на настоящия президент (например по-стриктно отношение към контрола върху оръжията) намалиха нивото на насилие в страната. Все пак кризата с мигрантите остава един от най-належащите проблеми и е важно Тръмп да обвърже проблема с действията на Байдън.


Освен това въпросите на модераторите вероятно ще засегнат новите радикални предложения на Тръмп: например идеята за реформа на данъчната система и твърденията , че именно Байдън е провокирал руската инвазия с обещанието си да приеме Украйна в НАТО. Освен това преди дебата стана известно , че съветниците на републиканеца са му предложили план за прекратяване на войната, ако спечели президентските избори. Той включва два ултиматума: Тръмп ще принуди Киев да започне преговори, като заплаши да спре доставките на оръжия, а Москва, като заплаши да ги увеличи.


Знае се много повече за това как един действащ президент се подготвя за дебат . Реплика на сцената е изградена в хангар в резиденцията на Кемп Дейвид, личният адвокат на Байдън свири "Тръмп" по време на репетиции и е отделена около седмица за подготовка. Съветниците показват на президента записи от предишните му речи, отбелязвайки грешки.


Отделно, екипът на Байдън се фокусира върху това да гарантира, че той не говори с дълги, сложни фрази, а с кратки, остри изявления. Това е стар урок на американските политически стратези: основният резултат от дебатите не са резултатите от дълги дискусии, а десетсекундни откъси, които изглеждат впечатляващо, когато се повтарят безкрайно в новините - а сега и в социалните мрежи.


Байдън вероятно ще се опита да използва огромната аудитория на дебата, за да разкаже на избирателите за Проект 2025, планът на Тръмп за драстично увеличаване на президентската власт.


Тръмп има добри шансове да спечели изборите - и ясен план за реализиране на идеите си. Например, той обещава на демократите арести по измислени обвинения и масово депортиране на имигранти.
преди 7 месеца

Какво друго може да повлияе на изхода от дебата?


Основната интрига е физическата форма на 81-годишния Байдън и 78-годишния Тръмп. Американските избиратели смятат , че основният недостатък на Байдън е възрастта му. На всеки няколко дни нови видеоклипове циркулират онлайн, показващи здравословните проблеми на демократа (често те се оказват фалшиви ) . Републиканците охотно се възползват от това - Тръмп, съгласявайки се с дебата, отбеляза , че неговият конкурент уж не може да свърже дори няколко изречения.


Подобен фокус върху здравето на кандидатите обаче може да работи и срещу Тръмп. През последните месеци самият републиканец редовно прави странни лапсуси на митинги. Например, веднъж той даде странен монолог в продължение на няколко минути за рибарите, които трябва да избират между токов удар или ухапване от акула (и журналистите трябваше да публикуват материали с предположения какво има предвид републиканецът).


Една сериозна грешка, погрешна стъпка или забележима загуба на фокус от който и да е от кандидатите би накарала избирателите да се съмняват още повече в способността му да управлява. Това може би е причината Тръмп да започне да подготвя поддръжниците си през последните седмици за силно представяне на Байдън. Тръмп нарече опонента си „достоен дебат“, предварително обвини модераторите на CNN в пристрастност и започна да изисква от настоящия президент да си направи тест за лекарствата, които уж му е дал, за да подобри състоянието си преди дебата.


Байдън обяви, че се кандидатира за втори мандат. Първият му мандат беше провал или пробив? Как проукраинският курс на САЩ се отрази на рейтинга им? И може ли отново да победи Тръмп?

 

Превод ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2313 |27.06.2024 Естонският премиер: Трябва да покажем, че пътят на Украйна към НАТО е необратим . 1| 2639 |27.06.2024 Издаваме по-малко книги. Купуваме най-много научна и художествена литература . 1| 2287 |27.06.2024 Опасно стана, мъртвакът се появи по-рано на морето . 1| 2287 |27.06.2024 Общественият съвет към ЦИК: На изборите са отпечатани много празни бюлетини, за които няма обяснение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads