Реклама / Ads
10| 4724 |30.01.2022 НОВИНИ

Първият шеф на КПКОНПИ: От 2017 г. комисията се използва за политически цели. Тежко и горко на този, който ще я поеме сега

.
Стоян Кушлев Източник: стопкадър, Нова телевизия
По мое време нямаше опити КПКОНПИ да се използва като бухалка. От 2017 г. комисията се използва за политически цели. Създаде се един закон, в който механично се събираха четири други закона, без обща концепция. Бяха й предадени полицейски функции, които не бива да се предават на една комисия, която отнема имущество. Видях, че се измества основната плоскост, на която КПКОПНИ ще работи и ще се отдалечава от основните си задачи и цели.
 

Това каза пред Нова телевизия проф. Стоян Кушлев, председател на Антикорупционната комисия през периода 2005-2011 г. По думите му и към днешна дата Антикорупционната комисия не си върши работата.

 

Оставката на Цацаров

 

„Тя се очакваше. За мен не е изненада, защото през лятото служебното правителство заяви, че КПКОНПИ не работи ефективно и се отклонява от основните й задачи и цели – отнемане на незаконно придобито имущество. Така в обществото започна да се формира едно мнение, че председателят на комисията не стои добре“, припомни той.

 

„До преди 4-5 години нещата не стояха така. Тогава тази комисия си вършеше работата. Ако погледнем докладите на ЕК за напредъка ни в областта на правосъдието, ще видим, че тя е била единственият орган, който получаваше високи оценки и препоръки“, каза още професорът.

 

„Този, който ме наследи, промени структурата на комисията в неблагоприятна насока“, категоричен бе Стоян Кушлев. Първият зависим, който помни е Тодор Коларов. За Пламен Георгиев бе лаконичен, но остави усещането, че също е бил силно зависим.

 

Преустройство на комисията и закриване на спецпрокуратурата

 

Според Кушлев спецпрокуратурата трябва да бъде закрита. Разделянето на КПКОНПИ – за борба с корупцията и за отнемане на имуществото, намира за правилно. По думите му този, който ще поеме КПКОНПИ, ще има много трудна задача.

 

„Тежко и горко на този, който ще застане начело, особено ако се избира от парламента. Той ще бъде подложен на сериозен натиск от много депутати. Трябва да е човек с политически опит. Трябва да е възрастен, защото след това няма да има никаква кариера. Едно време бях заплашван и не бих поел поста отново“, заключи бившият председател на Антикорупционната комисия.

 

Съдбата на Гешев

 

„Главният прокурор Иван Гешев ще си подаде оставката, когато види, че се избира нов Висш съдебен съвет. На европейските институции са им ясни нещата в България. Съжалявам, че толкова изостанахме с това негативно развитие в КПКОНПИ. Румънците два пъти идваха да изучават нашия опит, когато бях председател на комисията. Сега те къде са, ние къде сме“, попита Стоян Кушлев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 10054 |28.01.2022 Председателят на комисията за корупция в НС: Цацаров се хвали с 3 млрд запор, а реално са отнети 37 млн. Сто пъти по-малко . 2| 2799 |27.01.2022 Петър Витанов беше избран за координатор в Комисията по транспорт и туризъм на ЕП . 3| 3390 |27.01.2022 Комисията LIBE изслушва Кирил Петков и Иван Гешев . 17| 17096 |26.01.2022 Гешев ще отговаря за кюлчетата и "БарселонаГейт" пред комисията LIBE в Брюксел, а прокуратурата го вижда като ”работно посещение”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads