Реклама / Ads
0| 6865 |15.09.2010 НОВИНИ

Първият звънец бие за по-малко ученици тази година

.
Министри тичат по училища, за да откриват новата учебна година. 60 хиляди са първокласниците, по-малко от миналата година. Времето ще бъде лятно и слънчево.
 

Започва новата учебна 2010 – 2011 година за общо 651 502 ученици, от които близо 60 хиляди първокласници. Всички те ще посрещнат тържествено началото й с церемония по издигане на националния флаг и училищно знаме.

В София по данни на Регионалния инспекторат по образование има около 9200 записани първокласници или с около 150 повече от миналата година
. Учебната година ще започне нормално във всички 320 общински, държавни и частни училища на територията на РИО София-град, в които са записани близо една пета от учениците в страната или 120 000.

Повечето от министрите от кабинета ще участват в откриването на новата учебна година: вицепремиерът Цветан Цветанов я открива  в 11 СОУ „Св. Пимен Зограф” в столичния квартал „Дианабад”; министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов е в Първа английска гимназия в столицата, министърът на културата Вежди Рашидов - в Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров”.

Инак 15 септември винаги се приема със смесени чувства от деца. Едни тъгуват по морето, което ще видят чак догодина, други – по летните купони и дългите свободни дни, а трети тръпнат в очакване да чуят първия звънец в живота си и да влязат в класните стаи, където ще срещнат нови приятели.

„Да си първокласник - то не е шега.
Колко много грижи имам аз сега.
По часовник ставам - времето следя.
Мирно на чина си трябва да седя.”


Така гласи куплетче от стихотворение на поетесата Калина Малина. Тръпката обаче постепенно изчезва, както сред първолаците, които с течение на времето се сблъскват с все повече и повече трудности, така и при ентусиазираните родители, за които първият 15 септември е голям празник. Той всъщност поставя началото на цяла една епоха в живота на децата им. Майката на Калоян, на когото му предстои да прекрачи за първи път прага на училището, споделя, че се вълнува дори повече и от него самия него. Той пък от своя страна също има опасения, че ще му бъде трудно, но със сигурност голяма част от бъдещите му съученици се притесняват от същото.

Подготовката за голямото начало е един от най-трудните етапи за всеки родител, който не се е сблъскал още с 15-ти септември. Най- важният въпрос за майките и бащите е да изберат най-подходящото училище, в което ще се развиват техните отрочета. Има много критерии, по които се отсяват различните учебни заведения - за някои е важно школото да е близо до дома, други държат повече на качеството на обучение и са готови да жертват от времето си, за да водят и взимат малките ученици от далечното, но представително училище.

Родители, предпочели столичното 1 СОУ „Пенчо П. Славейков”, споделят, че то ги е спечелило с различната си програма и разнообразие, което предлага за децата - широкото изучаване на език и информатика още в началните класове, спортната база и още, и още куп други критерии. За да направят правилния избор, те разпитват близки и приятели, които са запознати със ситуацията и вече са миналия по трънливия път. Дълго време са разучавали какво им предстои и какво трябва да свършат преди първия 15-ти септември по форумите и сайтовете, където има тонове информация и споделени съвети от родители, та дори и по-модерни баби.

Следващата стъпка в подготовката за трудното начало са парите. Дрехи, раница, тетрадки и всички онези пособия, които никак не са малко, за да се изучи един първолак натежават рязко на семейния бюджет. Във времена на криза в някои училища има и допълнителни разходи, свързани с ремонта на класната стая. Майки и бащи самоинициативно започват да събират средства, за да поосвежат овехтелите килии, които ще приютява децата им. Въпреки че ежегодно слушаме за ремонти на училищни сгради, се оказва, че в един момент родителите са хората, които трябва да предприемат действия, за да се осигурят прилични условия за провеждането на учебната дейност.

Те сами преценяват какви пари да отделят, но в повечето случаи се падат не по-малко от 100-130 лв. за ремонт. Наред с това във форума „бг мама” майките разкриват различни суми, които са вложили за „първокласната” подготовка - „На мен ми струваше 80 лв. - 60 лв. за раница и 20 лв. за тетрадки и други учебни пособия /боички, пластелин, гланцово блокче, цветни моливи/.”

Срещат се и такива, които са стигнали до цифрата 1000 лв. Това вече зависи и от възможностите и предпочитанията на самите родители. За тяхно улеснение, а и финансово облекчение, има търговски вериги, където ученическите пособия са на промоции и цените са доста прилични. Истината е, че едно дете едва ли го интересува колко струват раницата и тетрадките му, там цветът и картинките, с които са украсени, са от решаващо значение. А като става въпрос за цветове и картинки, няма как да не се споменат и постоянно обновяваните учебници.

Попитахме началната учителка от столичното 74 СОУ „Гоце Делчев” Христина Трендафилова какво е мнението й за новите букварчета. „Сега са по-илюстрирани, по-забавни са за децата, за разлика от преди 10-тина години, например”, споделя педагогът. Идва обаче и проблемът с това, че малчуганите се натоварват с все повече информация, което не само ги затруднява, но дори и отнема времето да се изпълни целият учебен план. Предимството е, че преподавателят вече има възможност да избира измежду няколко варианта за това, по кой учебник ще изучава децата.

Стажът на г-жа Трендафилова като начален учител е 21 години, през които е забелязала разликата не само в учебниците, но и в различните поколения деца. „Преди, като че ли бяха по- спокойни, днес вече са доста по-невъздържани, но и напрегнати, което е тревожно. Заради демографската криза на много места се закриват цели паралелки, което автоматично се отразява и върху учителите – на техните заплати и дори на самата им работа”, каза още началният учител. Трендафилова е щастлива, че в училището, в което преподава, този проблем не се е усетил и досега не са имали малобройни паралелки.

ВАСИЛ НАЙДЕНОВ - МЕЖДУЧАСИЕ

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5525 |31.08.2010 Парите за здраве не по-малко от 2009 . 6| 5676 |30.08.2010 Я. Такева: Учебниците отблъснаха учениците от образованието . 11| 5286 |18.08.2010 Първият ромски транш от Франция вече у нас, МВР отрича . 1| 6041 |30.07.2010 Парламентът би звънеца, излиза в лятна ваканция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads