Реклама / Ads
11| 5306 |18.08.2010 НОВИНИ

Първият ромски транш от Франция вече у нас, МВР отрича

.
Пазарджик чака още гости, циганите не признавали, че са екстрадирани, имали да си свършат работа в града.
 

Около 20 ромски семейства са се върнали в Пазарджик от френския град Бордо, каза пред Фокус общинският съветник Райко Живков. "Циганите не казвали официално, че са екстрадирани, но така масово да се върнат изведнъж не е традиционно. Опитах се да поговоря с тях, официалната им версия е, че са се върнали, за да решат проблеми, които имат в Пазарджик - с къщи, сватби и други", заяви още Живков. Ромите, които са пристигнали от Франция, не са били безработни, а повечето са заети в строителството. Засега само около 20 семейства са се върнали и те живеят в ромския квартал "Изток.

По думите на Живков цялата колония от роми от Пазарджик във френския град Бордо не е голяма. Тя включва около 40 семейства, което означава на практика, че половината от тях вече са се върнали в България. Те твърдят, че не се очаква и останалите да се върнат. Според общинския съветник, ако тези семейства са екстрадирани от френските власти, то и останалите ще се върнат в Пазарджик през следващите седмици.

От МВР на свой ред категорично отрекоха информацията. "Български граждани от ромски произход не са експулсирани или депортирани от Франция до момента".Това е станало ясно при среща между офицера за връзка на МВР на Франция и представители на вътрешното ведомство. Подобна процедура не се очаква в скоро време, посочват още от МВР.

Полицейският аташе е уверил българските си колеги, че ще бъдат своевременно информирани при започване на такава процедура. Според информация от компетентните френски институции български граждани, които пребивават незаконно в страната – т.е. са просрочили безвизовия си престой, извършват незаконна трудова дейност или са извършили закононарушения, ще бъдат връщани в България, съобщиха междувременно от Министерството на външните работи. На първо време това ще се отнася предимно за граждани, живеещи в незаконните гета в Сен – Дени, Париж, Есон, Морски Алпи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5294 |12.08.2010 Франция срина 40 цигански катуна . 14| 5145 |29.07.2010 Франция постави ултиматум да си приберем ромите . 2| 4638 |10.07.2010 Раниха сериозно български младежи във Франция . 0| 6760 |26.04.2010 Варненски проститутки и сутеньори на съд във Франция?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads