Реклама / Ads
0| 2877 |13.09.2022 НОВИНИ

Първите осем изтребителя F-16 вече се произвеждат, уверяват от “Локхийд Мартин”

.
На производствената линия се намират първите осем изтребителя F-16, увери представител на фирмата-производител - “Локхийд Мартин”. По думите на Джонатан Лин се очаква първите самолети да започнат да излизат догодина, за да бъдат направени и първите тестови полети.
 

Първите F-16 блок 70 ще полетят в началото на 2023, посочи пред Българското национално радио Лин. Уверението идва на фона на забавянията и критиките, че България е купила самолети на чертеж, без да е ясно кога точно ще ги получи. По на Лин 2025 г. ще получим изтребителите, защото така е записано в договора. Датата не е била променяна.

 

“Разбираме, че забавянето на доставката е заради това, което се случи заради Covid и другите неща. Но смятаме да спазим договорката, която имаме. А това е 2025 г.", категоричен беше Лин.

 

"Начинът на работа на договора определя и процедурата. Вашият договор е между две правителства. Затова работата на компанията ни е да тестваме изтребителите и да ги предадем на американското правителство. Тогава вече американското правителство ще работи с България. Но хубавото в цялата работа е, че и вие вече имате един пилот, който е преминал етап на обучение за управление. Втори, който навлиза в тренировъчната програма. Още трима ще ги последват. Затова виждаме доста сериозна активност от пилотите ви, които се готвят да управляват бъдещите F-16", посочи още Лин.

 

Още през месец юли е изпратено писмо към българските власти за останалите осем изтребителя. Крайният срок за отговор е 1 ноември. Работи се обаче за удължаване на този срок.

 

“Работим с американското правителство и с българското правителство. Но тази „точка във времето“ зависи от американското правителство. Договорът е между правителствата. И затова не мога да се произнеса. Още по времето, когато беше предоставен този документ на страната ви, министърът на отбраната ви е посочил нещата. Но продължаваме разговорите в България с правителство и с министерството, за да продължи процесът", заяви Лин.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2821 |02.09.2022 До дни в Европа идват първите бустерни ваксини срещу „Омикрон“ . 0| 3589 |26.08.2022 Осем кандидати за шест места за делегирани европрокурори . 0| 2788 |23.08.2022 Годна ли е за пиене водата в Своге? Първите проби излизат днес . 0| 2621 |17.08.2022 Първите пари по Плана за възстановяване да дойдат наесен, цели служебния кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads