Реклама / Ads
1| 2652 |28.05.2024 НОВИНИ

Първото европейско законодателство за намаляване на емисиите на метан е факт. Какво гласи новият регламент?

.
Източник: Pixabay
Европейската комисия прие първото по рода си европейско законодателство за ефективно наблюдение и намаляване на емисиите на метан от енергийния сектор в Европа и по света. Това съобщиха от ЕК, като се пояснява, че регламентът представлява нова стъпка напред в изпълнението на Европейския зелен пакт и плана REPowerEU и отразява решимостта на Европа да се справи с емисиите във вътрешен и международен план.
 

Новият регламент задължава европейската промишленост за природен газ, нефт и въглища от изкопаеми източници да измерва, наблюдава, докладва и проверява правилно своите емисии на метан в съответствие с най-високите стандарти за мониторинг и да предприема мерки за тяхното намаляване. Регламентът забранява дегазирането и изгарянето в нефтения и газовия сектор, освен при неизбежни обстоятелства, включително от съображения за безопасност. 

 

Тъй като Европа продължава да внася по-голямата част от енергията от изкопаеми горива, която консумира, този регламент ще разгледа и емисиите на метан от вносни изкопаеми горива. Поетапно ще се въведат по-строги изисквания, за да се гарантира, че износителите постепенно прилагат същите задължения за мониторинг, докладване и проверка като операторите от ЕС. 

 

Комисията също така ще създаде глобален инструмент за мониторинг на източниците на емисии на метан и механизъм за ранно предупреждение за събития с високи емисии. По този начин Комисията ще може да поиска бърза информация за ответните мерки, предприети от съответните държави. 
 Комисарят по енергетика Кадри Симсон заяви:

 

„Метанът е вторият най-голям фактор, допринасящ за глобалното затопляне и замърсяването на въздуха след CO2, като на него се падат около една трета от емисиите на парникови газове, което вреди както на околната среда, така и на нашето здраве. С окончателното приемане от ЕС на Регламента за метана сега трябва да получим по-ясна представа за основните източници на емисии на метан в енергийния сектор. Това ще увеличи прозрачността и ще осигури необходимите инструменти за намаляване на тези емисии както в ЕС, така и в световен мащаб.“

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2361 |28.05.2024 Израел продължава настъплението си в Рафах, танкове достигнаха центъра на града . 11| 2478 |28.05.2024 Руснаци, които живеят в България, изпратиха военна помощ на Украйна . 0| 2352 |28.05.2024 Държавните служители в България намаляват. Защо ли? . 5| 2342 |28.05.2024 Какво бихте правили, ако всеки месец ви подаряват 1200 евро?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads