Реклама / Ads
28| 6608 |01.02.2012 НОВИНИ

Патриарх Максим на ръба; бори се за живота си?

.
Патриарх Максим
Митрополитите пък се боричкали кой да го наследи; 3 лобита враждували в църквата.
 

Българският патриарх Максим е на ръба на житейските си сили. „Той е много изтощен и вече не става от леглото”, съобщава „Всеки ден”, позовавайки се на доктор от Правителствена болница. Било направено всичко, което зависи от медицината, сега нещата били в ръцете на Бог. 97-годишният патриарх се бори за живота си вече от няколко месеца, но последната седмица здравословното му състояние се е влошило значително. Причина за това станали скандалите около досиетата на владиците. Тогава Максим с последни усилия станал от леглото, за да събере 14-те свои заместници и да потули скандала със собственото си появяване и авторитет. Искал да даде ясен сигнал, че в православната ни църква няма разкол. Това обаче го изтощило до краен предел.

 

За самия Максим се твърди, че също имал досие, но то било унищожено.

 

Интересното било, че в момента митрополитите не се молели за здравето и дълголетието на Максим, а интригантствали за това кой да бъде неговият наследник. В момента с най-големи шансове да наследят патриарха били Неофит, макар че бе свързан с ДС, и Гавриил, пише още „Всеки ден”. Шансовете на Гавриил се увеличили точно заради това, че излязъл чист след отварянето на досиетата. Неофит обаче винаги минавал за любимец на Максим. С патриаршески амбиции били още Натанаил Неврокопски и Кирил Варненски. Дядо Николай, който също бил от любимците на Максим и нямал досие, не разполагал с необходимите години, за да стане патриарх.


В Българската православна църква се борели три лобита – руско, гръцко и западно. Към първото принадлежал Варненският митрополит Кирил и Русенският Неофит. Гръцкото лоби се оглавявало от Неврокопския митрополит Натанаил. Към него гравитирали и Пловдивският Николай и Ловчанският Гавриил. В прозападното лоби, което било за засилване на връзките с Католическата църква, били Американският митрополит Йосиф, Старозагорският Галактион и Западноевропейският Симеон.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 45| 5780 |21.01.2012 Патриарх Максим: Синодът ще се произнесе за агентите . 13| 5040 |25.12.2011 Патриарх Максим благослови българите за Коледа . 9| 4756 |12.11.2011 Вл. Владимиров: БДЖ е на ръба; няма място за игрички . 19| 5548 |29.10.2011 Настоящият патриарх чества РД при бъдещия?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads