Реклама / Ads
52| 7950 |07.09.2024 НОВИНИ

Патриарх Даниил тежко болен ли е?

.
Източник: БНТ
Съединението. Шести септември. Честваме обединението на Княжество България и Източна Румелия. Две-три са датите в историята ни с толкова заряд и без съмнения за значимостта. Пловдивският митрополит Николай отслужи тържествен молебен по случай 139-годишнината от Съединението на България в храма „Св. Богородица”. Събрали са се хора, между тях политици и местни големци. 
 

Но къде е патриарх Даниил?

 

В София граждани отдават почит пред Мавзолея на княз Александър I Батенберг. Подчертавам „граждани“, защото управници липсват, а от Президентството са изпратили протоколен текст-поздравление. Трогателно.

 

Патриарх Даниил не е и тук. Затова не чуваме гласът му да изброява подвизите на младия Батенберг, воювал за освобождението на Плевен, Стара Загора, Казанлък, Шипка… За славната битка при Сливница, където предвожданите от него български части с млади командири побеждават сръбската армия. За това, как князът се опълчва на разпореждането на руския цал  Александър III да осуети Съединението на българската държава, която била „нужна на Русия като задунайска губерния“…

 

Патриархът отсъстваше и от тържеството пред Паметника на Съединението в Пловдив.

 

За да отсъства главата на Българската православна църква на този ден и да не се обърне към миряните и обществото с подходящи думи може да има само три причини:

 

1. Ако е тежко болен и се намира в болница под лекарски грижи. 

 

2. Ако е получил разпореждане от руския патриарх Кирил да не участва в тържествата, тъй като Русия е била против Съединението, изтеглила е своите офицери от новосъздадената българска армия, оказала е натиск върху Сърбия да нападне България, а накрая организирала преврат срещу Александър I Батенберг.

 

3. Ако е в чужбина по неотложни дела. Макар, че Съединението е празник, с който би трябвало да се съобразяват плановете и протокола на патриарха.

 

Иначе патриарх Даниил намери време и място (монголското посолство, при положение, че монголците изповядват тибетски будизъм) да се снима в прекрасно настроение и широка усмивка - рядкост за него - с руската посланичка в София Елеонора Митрофанова.

 

Затова е добре да знаем: Тежко болен ли е Даниил, че отсъстваше в Деня на Съединението? Ще липсва ли и на 22 септември, Деня на независимостта?

 

А може би ще го видим и чуем на 9 септември със слово за деветосептемврийския преврат през 1944 г., сполучил чрез окупацията на България от Червената армия.

 

А може би още днес ще каже няколко топли думи за Тодор Живков, последният ръководител от соца, който е роден на 7 септември.

 

Със сигурност обаче няма да чуем Даниил и църквата ни да споменат, че на същата дата е убит по зловещ начин писателят Георги Марков в Лондон…

 

Колко поводи за присъствие и отсъствие на патриарх, който дава все повече основания за съмнението: Той български патриарх ли е или наместник на руската православна църква у нас?

 

Огнян Стефанов

 

П.П. Към 11 ч. на 7.09.24 г. стана ясно, че патриархът и Софийски митрополит Даниил отслужва архиерейската заупокойна света литургия за 6 месеца от кончината на патриарх Неофит в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя" в София. Слава Богу, значи е в добро здраве Даниил. Но вчера, защо вчера, когато всички българи от различни вероизповедания честваха големия ден на Съединението, него го нямаше? 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3610 |07.09.2024 Директорите на МИ-6 и ЦРУ предупреждават за заплаха за "целия световен ред" . 2| 5205 |07.09.2024 Биляна Гавазова: Колкото по-къс е етикетът на храната, толкова по-истински е продуктът . 5| 2236 |07.09.2024 Срокът изтича днес: Двете ДПС-та трябва да представят на ЦИК документи . 1| 2155 |07.09.2024 Нови протести заради безводието блокират пътища в страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads