Реклама / Ads

2| 2426 |21.01.2021 НОВИНИ

Патриарх Неофит чества своя имен ден в уединение заради пандемията

.
Патриарх Неофит Източник: БГНЕС
Българският патриарх Неофит чества своя имен ден. На тази дата православните християни почитат паметта на духовния покровител на главата на Българската православна църква - свети мъченик Неофит.

По този повод в митрополитския храм "Св. Неделя" ще бъдат отслужени света литургия и молебен за здравето на патриарх Неофит.

 

Духовният водач ще отбележи личния си празник в уединение, заради пандемията от Covid-19, съобщават от Светия Синод.

 

Към вярващите, които искат да поднесат своя поздрав, се отправя призив да отправят молитва за скорошно избавление от пандемията, както и да помогнат, според възможностите си, на пострадалите от наводненията в страната.

 

Негово Светейшество патриарх Неофит призовава всички свои чеда, желаещи да го почетат, да се помолят ведно със Светата ни Църква за здраве, преуспяване и скорошно избавление от епидемията, и да подпомогнат според възможностите си онези, които пострадаха от наводненията през изминалата седмица, както това ще извърши лично и Негово Светейшество, се казва още в съобщението.


Във времето на жестокия император Диоклетиан (284–305 г.) в древния град Никея на малоазийската област Витиния живяло благочестивото християнско семейство на Теодор и жена му Флоренция, чието дете бил Неофит. Още от десетгодишна възраст, когато посещавал училище, проявил изключителни за годините си качества. Той раздавал на бедните си другарчета вземаната от къщи храна и, докато те ядели, се молил пред изображението на светия кръст, което сам начертавал върху източните порти на родния си град. Надарен от детство с чудотворство, малкият Неофит удрял с ръката си каменната стена и от нея бликвала вода за пиене на другарчетата му. Негово голямо чудо било възкресението на собствената му майка. Но той особено се проявил като удивителен мъченик за Христовата вяра.


На 15-годишна възраст Неофит живеел в една пещера на Олимп с един лъв. Гонението против християните било в пълна сила. По случай някакъв езически празник местните управители Декий и Уар устроили всенародно жертвоприношение на идолите. Усърдието им през този ден било още по-голямо, защото във Витиния пребивавали августът Диоклетиан и неговият кесар Максимиан Галерии, главният подбудител на кървавото гонение.

 

Всред разгара на шумното езическо празненство изведнъж на тържището се появил юношата Неофит. Ангел Божи го пренесъл на площада, за да свидетелствува пред всички истинността на християнската си вяра. Докато неговите съграждани едва познали сина на Теодор и Флоренция, а всички се учудвали на лъчезарния юноша, Неофит произнесъл дръзко изобличение на празната езическа вяра в неодушевените идоли и благоговейно възхвалил истинския Бог. Занемелият от изненада и гняв Декий напразно увещавал момъка да принесе жертва на идолите. Тогава той употребил върху него всевъзможни свирепи изтезания. Повесили на едно дърво съблечения Неофит и жестоко го били с волски жили. Мъките само увеличавали вдъхновението на младия изповедник и той изричал все по-пламенни слова за покаяние и вразумление на обезумелите езичници. Изуменият управител се видял в чудо пред това неустрашимо момче. Той го затворил в тъмница и изтичал до императорския палат.

Августът и неговият кесар решили сами да видят този чудесен момък и на другия ден събрали населението на Херакловото игрище, където били поставени статуите на двамата императори. Самият Диоклетиан си присвоил прозвището Йовиан (Юпитер – римски бог) и изисквал да му принесат жертви, както на Юпитер. Нито императорското присъствие, нито силно разпалената пещ уплашили непоколебимия млад изповедник. Три дни държали юношата в огнената пещ със затворени врати, като се надявали, че и костите му ще се превърнат в пепел. На третия ден Неофит излязъл от пещта невредим.

 

Мъчителите завели юношата на арената и пуснали срещу съблечения Неофит мечки стръвници, но те като укротени животни превили крака пред мъченика, а после се отдалечили. Накрай довели огромен и страшен лъв, но той се оказал същият, с който Неофит живял в Олимпийската пещера. Вместо да разкъса юношата, свирепият звяр близал нозете му и всички видели от очите му да се ронят сълзи.

 

Поразеният мъчител в безсилна злоба заповядал да убият Неофит. Тогава един езичник го пронизал с копието си. Така юношата-мъченик прославил Бога със смъртта си на 21 януари 290 година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 10| 2538 |17.01.2021 Доставят още количества от ваксината на Pfizer/BioNTech у нас утре . 3| 2726 |01.01.2021 Патриарх Неофит: С благодарност към Бога и с нова надежда за България и за целия свят прекрачваме прага на 2021 г. . 6| 2617 |18.12.2020 Протестиращи честват 1 година Главен прокурор пред Съдебната палата със свещи и подаръци . 66| 6196 |15.11.2020 Захариева за Македония: Не може да искаш да си в ЕС и да честваш Тито

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ