Реклама / Ads
4| 3042 |06.09.2021 НОВИНИ

Патриарх Неофит: В деня на Съединението да се вгледаме в себе си - дали това е духът на единството или разединението

.
Патриарх Неофит Източник: БГНЕС
”В деня на Съединението на славната ни Българска държава се обръщаме към всички вас с отеческа обич и искрен поздрав. Сърцата ни се изпълват с радост и вълнение при спомена за това родолюбиво дело.”
 

"Преди 136 години, с Божия помощ нашите предшественици, които обединени от вярата, доброто и надеждата за светло бъдеще на идните поколения, обединиха народа и успяха да се преборят и съберат границите на Отечеството ни, като съединиха разделения по територия, но не и по дух - единен български народ. "Съединението прави силата" - емблематични слова, за които положиха душите си и отдадоха живота си безчет знайни и незнайни родолюбиви българи. Това казва патриарх Неофит в обръщението си към българите за Съединението на България .


"В наши дни, като че ли заветните думи на предците ни са само една златна сентенция украсяваща входа на емблематичната за държавата и народа ни сграда - Народното събрание. Днес обществото ни е водено не от принципа на съединението, а от духа на разделението. Все повече се отдалечаваме от заветните поучения на Св. ап. Павел, който ни наставлява да няма помежду ни разцепления, а да бъдем съединени в един дух и в една мисъл (1 Кор. 1:10), за да бъдем всички едно (Йоан 17:21), така, както Господ Иисус Христос молеше Небесния Си Отец. Непреходни са думите на Спасителя: "Всяко царство, разделено на части една против друга, запустява; и всеки град или дом, разделен на части, една против друга, няма да устои" (Мат. 12:25), без обединение и единомислие", подчертава Негово светейшество.


Патриарх Неофит казва, че "в празничния ден сме призвани не само да отдадем почит и благодарност към всички, които извършиха делото на Съединението, но и да се вгледаме в себе си, в това, което се случва в съвременното ни общество - дали това е духът на единството и Съединението или е духът на разединението?!".


"Всесърдечно молим Всеподателя на всички блага Господ Иисус Христос - духът на единството никога да не оставя обичния ни български народ, държавата и обществото, така, както всякога и Светата ни Българска православна църква се стреми и ратува за единение и просперитет на народа и на скъпата ни Родина България!


Обични в Господа братя и сестри, нека изкореним силите на разединението в общественото ни съзнание и като имаме пред очи примера на нашите предшественици, които обединени от вярата, надеждата и любовта, извоюваха в далечната 1885 г. Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Нека и ние в единомислие, разбирателство и мир помежду си да градим славната ни държава на духа.


Драгоценно е нашето народно и църковно единство! Единствено със силна вяра, упование и молитвено прибежище в Бога, ще оделотворим единението на народа, и чрез усилията на всекиго от нас, ще запазим благословената ни Родина чиста и свята такава, за каквато се бориха и ни я завещаха нашите предци! Бог да пази България! Честит и благословен празник! За много години!", отправя благослов към българския народ патриарх Неофит, цитиран от БТА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3325 |05.08.2021 40 пожара са загасени в страната от началото на деня . 0| 3700 |31.07.2021 Богородични заговезни - денят преди Богородичните пости . 23| 91079 |30.07.2021 Стефан Цанев: Слави да се подготви за деня, в който народът ще го попита: „Какво направи с моята любов?“ . 10| 3524 |30.07.2021 Надежда Йорданова, ДБ: Неприемливо е да чуеш в деня на гласуването имената, които се очаква да подкрепиш

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads