Реклама / Ads
12| 8840 |18.02.2013 НОВИНИ

Патриарх Неофит?

.
Игра в центъра. Така най-кратко може да се опише разпределението на силите за предстоящия патриаршески избирателен събор. Въпреки че везните клонят по-скоро към Неофит, разпределението на силите до последно няма да е сигурно на 100 %.
 

Засега е ясно, че зад Русенския митрополит стои цялата група на най-влиятелния владика - Николай Пловдивски, пише Стандарт. В нея са Игнатий, Калиник и Григорий. Предполага се, че Неофит ще бъде подкрепен и от делегатите от Европа - преди да отпътува за Берлин, викарият на владиката Симеон епископ Антоний бе викарий на Николай. Най-неясно е зад кого ще застане дядо Йоаникий, който е известен в църковните среди с прякора Лисичката. Пред "Стандарт" владиката на Сливен каза, че няма окончателно решение и още разсъждава дали да подкрепи Неофит или Гавриил. Защото всеки един от тях имал различни таланти. От обкръжението му обаче издадоха, че той вероятно ще гласува в полза на събрата си от Русе. Защото дядо Неофит имал всички качества на патриарх, а и бил най-музикалният сред владиците.

 

Истината е, че освен с добър външен вид и благ нрав, владиката на Русе е известен като най-ангелогласния сред архиереите. Не било изключено обаче сливенци да пръснат гласовете си и да бъдат призовани да гласуват по съвест. Най-вероятно така ще се получи и с делегатите от София, които бяха силово наложени от и.д. патриарха Кирил.

Отсега е ясно, че отпадналият от надпревара Варненски митрополит ще подкрепи Гавриил. Което автоматично носи рамо и от владиката от Силистра Амвросий. Зад Гавриил твърдо са Йосиф Американски и Натанаил Неврокопски. Дометиан Видински по-скоро също щял да подкрепи Гавриил. Но като стар приятел на Неофит можело на балотажа да обърне хората си в негова полза.
 

Много ще е интересно колко гласа ще получи Галактион. Едно е сигурно - никой няма да може да спечели от раз. И на събора ще има балотаж. Според църковния устав патриархът трябва да спечели 2/3 от 142-мата делегати, т.е. 95 гласа. Ако това не стане, следва балотаж между двамата с най-много гласове. За избран се смята този, който е събрал повече бюлетини.
 

Към патриаршеското състезание не са безразлични и активните интернет потребители. В социалната мрежа Фейсбук се борят две групи - едната в подкрепа на Неофит, другата - на Гавриил. Засега преднина има Ловчанският владика, но след обявяването на финалните резултати при него има само 22 нови имена. А при Неофит - 130. Иначе групата на Гавриил, в която много от членовете са вкарани от едни и същи потребители, са 3123 души. А на Неофит - 1169.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 12547 |15.02.2013 Кандидатите за патриарх – с равни резултати след първия вот . 2| 5169 |15.02.2013 Избират кандидатите за патриарх . 16| 5764 |08.02.2013 Новият патриарх ще бъде млад . 7| 5121 |04.02.2013 Новият патриарх ще бъде избран на 24 февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads