Реклама / Ads
4| 3132 |27.05.2024 НОВИНИ

Духовниците ще посрещнат новия Сливенски митрополит Арсений

.
Арсений Източник: БГНЕС
Митрополит Арсений ще бъде тържествено посрещнат днес в Сливенска епархия, съобщиха от канцеларията на Митрополията.
 

Духовници ще посрещнат новия Сливенски митрополит в храма "Света Троица" в сливенското село Крушаре в 16:00 часа. Кметът на Сливен Стефан Радев ще привества новия сливенски архиерей от 17:00 часа пред паметника на Хаджи Димитър заедно с представители на институции в града. След церемонията на площада в катедралния храм "Св. Димитър" ще се състои въдворяване на новия владика и вечерна служба. На гроба на митрополит Йоаникий ще се извърши заупокойна молитва, след което Негово високопреосвещенство Арсений ще бъде посрещнат в Митрополията.  





Знеполският епископ Арсений беше избран със седем гласа от митрополитите от Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП). За него гласуваха Великотърновският митрополит Григорий - наместник-председател на Светия синод, Плевенският митрополит Игнатий, Пловдивският митрополит Николай, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Русенският митрополит Наум, Старозагорският митрополит Киприан и Доростолският митрополит Яков.

 

Изборът му беше посрещнат и с протести пред сградата на Синодалната палата. Протесиращите, поне онези от тях, които разпознаваме от обетвения дебат, бяха с изразени пропутинофилски позиции.

 

Изборите за нов Сливенски митрополит бяха насрочени за втори път. На състоялия се на 18 февруари епархийски избор в Сливен избирателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първия тур за Негово Преосвещенство Агатополския епископ Йеротей - 26 гласа, а на втория тур - за Негово Преосвещенство Константийския епископ Михаил - 22 гласа. На 24 февруари Светият синод касира епархийския избор.

 

Свещеници, епархийски избиратели и миряни протестираха в Сливен, Ямбол, Бургас и София срещу касирането на избора. Имаше и контрапротест в подкрепа на решенията на Светия синод.

 

На 19 март на заседание Светият синод на БПЦ-БП насрочи нови избори - на 19 май епархийски избор на нов митрополит на Сливен и на 26 май - каноничен избор на Сливенски митрополит от членовете на Светия синод. Епархийският избор на 19 май определи двамата кандидати Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим.





Новоизбраният Сливенски митрополит Арсений наследява на поста митрополит Йоаникий, който почина на 9 януари т.г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2433 |27.05.2024 Стотици деца от цяла България се включиха в инициативата „GO!KIDS!“ . 1| 2262 |27.05.2024 Гришо с категорична победа над американеца Ковачевич . 11| 3212 |27.05.2024 ISW: Кремъл цели Западът да направи отстъпки по отношение украинската териториална цялост и суверенитет . 1| 3580 |27.05.2024 България в НАТО - от отрабанта на Соломон Паси до Столтенберг в София днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads