Реклама / Ads
5| 2363 |02.08.2023 НОВИНИ

Патриархът за началото на Богородичния пост: Оставете злобата, животът е път към светлината и истината

.
Патриарх Неофит
„Светилниците ни трябва да стоят винаги запалени, така щото всеки от нас да бъде по всяко време готов за среща с Господа – така, както готова е била и Пречистата Дева Богородица в деня на своето славно Успение“. Това казва Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в обръщението си по повод началото на Богородичния пост, съобщават от Българската патриаршия.

„Всяка богослужебна година постният период, предшестващ празника на славното Успение на нашата небесна Майка и Всецарица, и всякога Дева Богородица, е благодатна възможност да оставим настрана грижата за земното и суетата на този свят, заедно с всичките му тревоги и безпокойства, и да насочим духовния си взор към вечната участ, като се съсредоточим върху едното потребно (Лука 10:42), което Господ ни е оставил като Свой Нов завет с човечеството: Благата вест за Царството Божие“, гласи част от обръщението на патриарх Неофит.


Той отбелязва, че с молитва и изпитване на себе си и съвестта си хората трябва да се вслушаме в гласа на сърцето, което е мистичен център на човешката личност и наш най-верен ориентир в мислите и действията ни. Да погледнем в дълбочина и сами да си дадем отговор на най-важния за всеки християнин въпрос – съответства ли животът ни на нашата вяра - така, както земният живот на Божията майка е бил в съгласие с Божията воля, за да може и вечната ѝ участ да бъде тази, която Бог е определил за всекиго от нас в Своя предвечен промислителен творчески план.


„Нека се възползваме от тези благословени дни на Богородичния пост, които с майчинска грижа за своите чеда светата Църква е определила, и ни дава възможност да се подготвим достойно за предстоящия светъл празник на дивното Богородично Успение. Да оставим грижите и злобата на деня (срв. Мат. 6:34), подобно на мъдрите девици (срв. Мат. 25:1-13)“, казва патриархът.


По думите му животът на християнина е път и подвиг – път към светлината и истината, донесени в този свят с Въплъщението на Божия Син, и подвиг на смирението и въздържанието от всичко, което поставя под съмнение смисъла на живота ни и ни отклонява от целта на нашето съществуване. Патриарх Неофит отбелязва, че всеки от нас е призван да живее земния си живот така, както е направила това Пресвета Богородица – в чистота и святост, в хармония с Божията воля и стремеж към съвършенство.


„За всичко това нека помислим с особена сила именно днес, когато пред нас са светлите и спасителни дни на Богородичния пост. По молитвите на Божията майка и Всецарица, и наша най-вярна застъпница пред Божия престол, Господ Бог да дарува на всички верни чеда Своята всеопрощаваща милост и любов, Своя мир и вечно спасение! Лек и спасителен пост!“, казва още патриархът в обръщението си.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2527 |01.08.2023 УКРИНФОРМ: От началото на 2022 г. Русия е мобилизирала принудително до 60 000 украинци . 1| 2477 |27.07.2023 Доц. Киселова: В началото на следващата седмица може да има внесен проект на конституционните промени . 0| 2551 |23.07.2023 Четири климатични рекорда са подобрени от началото на лятото . 1| 2361 |20.07.2023 Нови данни: Над 14 000 мигранти са пристигнали в Обединеното кралство през Ламанша от началото на годината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads