Реклама / Ads
10| 3233 |28.02.2023 НОВИНИ

Печалбата на Русия от петрол и газ е паднала с 40% през януари

.
Приходите на Русия от износ на петрол и газ са спаднали с близо 40% през януари, тъй като ценовите ограничения и западните санкции притиснаха най-доходоносния износ на Москва, съобщи Международната агенция по енергетика (МАЕ) .
 

Приходите от износ на петрол и газ на Русия са били 18.5 милиарда долара през януари, с 38% по-ниски от 30 милиарда долара, получени от Москва през януари 2022 г., месец преди нейното нахлуване в Украйна, според данни на МАЕ, споделени с Ройтерс.


Изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол каза, че западните мерки, насочени към руския енергиен износ, са постигнали целите си за стабилизиране на петролните пазари и намаляване на приходите на Москва от износа на петрол и газ.


"Нашето очакване е този спад на приходите от петрол и газ да бъде по-рязък през следващите месеци. И още по-стремителен в средносрочен план в резултат на липсата на достъп до технологии и инвестиции", каза Бирол пред "Ройтерс".


Международните ограничения, наложени на Русия в отговор на войната в Украйна, включително таван на цената на суровия петрол от 60 долара за барел, прилаган от Г-7 и ЕС, доведоха до това, че руският петрол "Уралс" се продава със сериозна отстъпка спрямо сорта "Брент".


ЕС забрани вноса на руски петрол по море от декември и наложи санкции върху износа в Русия на технологии, необходими за рафиниране на петрол. САЩ и Великобритания също наложиха ограничения върху вноса на руски петрол.


Москва разчита на приходи от петрол и газ - миналата година около 11.6 трилиона рубли (154.68 милиарда долара), за да финансира бюджетните си разходи и беше принудена да започне да продава международни резерви, за да покрие дефицита, разширен от разходите за войната в Украйна.


Бирол каза, че страните от ЕС са постигнали напредък в подобряването на енергийната сигурност миналата година, включително бързо увеличаване на възобновяемата енергия и използването на термопомпи за намаляване на нуждата от изкопаеми горива.


Според него обаче рисковете остават и страните трябва да продължат усилията си за пестене на енергия и защита на доставките. Способността на Европа да осигури достатъчно газ може да бъде поставена под въпрос от нарастващото търсене от Китай или ако Русия спре изцяло подаването на газ, който все още изпраща към Европа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 10029 |28.02.2023 Експерт: Може ли 6-и американски флот да ни избави от корупцията и защо половината европари за България отиват в Русия? . 9| 3197 |28.02.2023 Ултимативно: Русия няма да възобнови преговорите по СТАРТ, докато Вашингтон не се вслуша в Москва . 10| 3703 |26.02.2023 Нейнски: Ако Русия раздели Украйна, това няма да е последната държава, жертва на апетита й . 30| 3389 |26.02.2023 Западът имал една цел - да раздели Русия и да я контролира, смята Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads