Реклама / Ads
15| 10027 |28.02.2023 ПОЛИТИКА

Експерт: Може ли 6-и американски флот да ни избави от корупцията и защо половината европари за България отиват в Русия?

.
6-и американски флот...
Половината от европарите, които идват в България се отклоняват към Русия. Това е от години, особено при управлението на ГЕРБ. Това заяви в студиото на „Здравей, България” енергийният експерт Красимир Манов. Той даде пример с обществените поръчки, които се печелят предимно от фирми, близки до властта и задкулисието. Такъв бил случаят с разширяването на газохранилището в Чирен.
 

Разковничето за акцията на Европейската прокуратура, ДАНС и ГДБОП в ТЕЦ-ове у нас трябва да се търси в съдебната система и изпълнителната власт, категоричен е още Манов. Според него става въпрос за грандиозна измама и осигуряване на „чадър” от различни институции, най-вече свързани с правораздавателната система.

 

„Както се казва, кучето е заровено много по-дълбоко. Търговия с парникови газове и въглеродни емисии е далавера за милиарди на година. Всеки, който излъчва такива емисии, трябва да си купува въглеродни квоти, които бяха преди време 10-15 евро. Миналата година средната им цена обаче е между 80 и 100 евро за тон. Става въпрос за огромно укриване на въглеродни емисии. Дори не са издавани фактури на физическите лица. Говорим за един от най-приближените хора на властта през всичките години. Логично е да си зададем въпроса защо прокуратурата и правителството са проспивали това. Подават се  сигнали, отиват в съда и всички дела срещу Ковачки падат. Огромен „чадър“, който се осъществява цялостно – в съдебна система, прокуратура, изпълнителна власт”, убеден е Манов. По думите му обаче това е само „върхът на айсберга”.

 

„Друга тема е търговията с ток. Там изчезват други милиарди. Става въпрос за фиктивен износ. Дано Европейската прокуратура се заеме с този въпрос. Преди време един човек, който дълги години е работил в разузнаването, ми каза: „Г-н Манов, от всички пари от Европа, които влизат в България, половината, директно през фирми близки до властта, заминават за Русия.”, каза още енергийният експерт.

По думите му последствията от тези спецакции може да бъдат сериозни. „Възможно е Европа да наложи санкции на България. Въпросът е докъде  ще стигне това разследване", уточни Манов.

Той сподели какво му казал един американец: „Вие сякаш очаквате да дойде Шести американски флот и да ви реши проблемите с корупцията. Не става така. Трябва сами да се справяте“.

 

***

Шести американски флот е оперативният флот на ВМС на САЩ, разположен в Средиземно море. Щабът на флота дълго време се намираше в Гаета в Италия, но от 2004 г. беше преместен в Неапол. Прехвърлянето се дължи на факта, че оттогава щабът на Шести флот действа като единна организация с щаба на американските военноморски сили в Европа. Командирът на флота е и заместник-командир на американските военноморски сили в Европа (COMNAVEUR). И двамата командири заемат съответни позиции във военната организация на НАТО. Командир е (от септември 2022 г.) - вицеадмирал Томас Иши.

Флагманът на флота е десантният команден кораб Mount Whitney.

Корабите, включени в състава на 6-ти флот, се сменят на ротационен принцип. Зоната на отговорност на флота е Средиземно море и прилежащите води на Атлантическия океан, особено подходите към Гибралтар. Въпреки това, от 2005 г., зоната на действие на флота е разширена, за да включи крайбрежието на Африка (особено Гвинейския залив). През последните няколко години флотът покрива във определени ситуации и

Черно море.

 

***

Припомняме: Панама. Ген. Мануел Антонио Нориега Морено установява диктаторско управление в страната в периода 1983 – 1989 г. Години наред преди това той сътрудничи на американските тайни служби. Към края на 1980-те години отношенията му с Вашингтон се влошават заради разкритията на американски служби, че корупцията е превзела цяла Панама, а престъпността процъфтява, закриляни именно от Нориега. През 1989 г. Два самолета с американски спецчасти кацат в Панама. Нориега е свален от власт и се провеждат свободни избори.

Диктаторът е откаран в САЩ, където е осъден по обвинения за трафик на дрога, рекет, корупция и пране на пари. Осъден е на 40 години затвор. На 27 април 2010 г. е екстрадиран във Франция, където също е съден за пране на пари и други престъпления.

Панамското правителство уважава суверенното решение на САЩ за екстрадирането му, но настоява той все пак да бъде върнат в Панама, за да излежи оставащата му присъда.

Връщат го в Панама на 11 декември 2011 г. Диктаторът умира 29 май 2017 г. на 83-годишна възраст.

Нориега често е даван за пример като човек, който се е ползвал с подкрепата на САЩ и е вярвал, че това е завинаги и че всичко му е позволено. Оказва се, че много, ама много се е заблуждавал.

На 17 февруари 2023 г. лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви пред бТВ: „Знаех за "Магнитски" преди това. Аз бях в сряда, петък и понеделник в американското посолство. За пет дни - три пъти!“

Той мисли, че не могат без него, а те вероятно са му мерили температурата, както се казва… Ще се осмели ли някой в ГЕРБ да му прочете историята на Ортега? Не за друго, а за да не бъде съвсем шокиран, когато му се обадят от „Козяк“ в някоя ранна утрин…

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4794 |12.02.2023 Поптодорова за ”Магнитски”: Можеше този втори списък да бъде отложен, ако бяха приети съответните закони . 9| 5042 |01.02.2023 Мартин Димитров: Не може да продължават служебните кабинети на Радев, идва нова политическа ситуация . 14| 5789 |18.01.2023 И Вучич анатемоса Путин: Не можем да подкрепим Русия - Крим е Украйна, Донбас е Украйна . 3| 4492 |04.01.2023 Андрей Гюров за декларацията на ПП: Има неща, от които не можем да отстъпим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads