Реклама / Ads
4| 7578 |13.08.2024 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Експерт: Злоупотребите с европейски средства са станали в "Булгартрансгаз" при управлението на Владимир Малинов

.
Христо Казанджиев, експерт от „Български енергиен и минен форум“ Източник: БГНЕС
"Злоупотребите с европейски средства по проекта за разширяването на газохранилището Чирен са станали в "Булгартрансгаз" при управлението на изпълнителния директор Владимир Малинов, който по настоящем е министър на енергетиката."
 

Това заяви в интервю пред БНР Христо Казанджиев, експерт от „Български енергиен и минен форум“.

 

Както е известно, от Европейската прокуратура влязоха на проверка в "Булгартрансгаз" заради злоупотреба с европейски средства по обществени поръчки по изграждането на инфраструктурни енергийни обекти.





Казанджиев, който е подател на сигнала, сподели, че от медиите му е известно, че са влезли на проверка.

 

„Не ми е известна темата за проверката, но може и да е във връзка с Чирен, така че проблемите в Булгаргаз не са един и два, свързани с реализацията на енергийни проекти. В проекта за разширение на Чирен е значителна част финансирането е от ЕК и напълно основателно и правомерно Европейската прокуратура да разследва злоупотреби, ако има основателни съмнения, а такива има в нашия сигнал“, посочи специалистът.

 

И уточни:

 

"Ние сме посочили проблема, целите и каква е същността на злоупотребата. Причината, поради която внесохме сигнала, е че първоначалният проект за разширението, който се разработва от нас 20 години, беше напълно игнориран. Но стана основа за изготвяне на условията, изискванията и ценообразуването на обществената поръчка, предмет на дискусия."

 

По думите му техническите изисквания на обществената поръчка са променени в ущърб на Булгаргаз:





"Като в крайна мярка ще бъдат икономисани, в скоби, около 100 млн. лв. и усвоени от изпълнителите на обществената поръчка, която корпорация е в изключително тежка ситуация в настоящия момент."

 

И поясни, че „онова, което е допуснато от ръководството на Булгаргаз е неправомерно".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 51372 |10.08.2024 Гърция въвежда специални мерки по магистралите . 0| 2627 |09.08.2024 Експерт: И Хърватия въведе еврото, нямаше спекулативни бумове . 2| 3934 |08.08.2024 Скачат цените и на новите, и на старите жилища. Докога? . 0| 3288 |09.08.2024 Защо се е разцепила планината в Гаета и защо Сперлонга е лабиринт?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads