Реклама / Ads
0| 2531 |09.08.2024 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Защо се е разцепила планината в Гаета и защо Сперлонга е лабиринт?

.
Южна Италия е изключително колоритна, а всеки район тук е изпълнен с любопитни места. Разказвала съм ви за Алберобело и Матера, Позитано, Соренто, Амалфи и о-в Капри. За тях можете да гледате видео в канала на Професия турист. Днес ще ви разхода в Гаета и Сперлонга, където ни очакват красиви изненади.
 

Освен с красотата си, Южна Италия е известна с мигрантите и мафията. Тази част на Италия е родина на три изключително влиятелни престъпни организации. Но за туристите това не е притеснително, стига да спазвате указанията на местните. Дори е този факт привлича все повече любопитни туристи. За някои от опасните региони съм ви разказвала във видеата за Неапол и Сицилия. А сега се отправяме към Разцепената планина.


.

Според легендата планината се разцепила на три от риданията и мъката на Дева Мария, когато приковавали Христос на кръста. Според друга легенда един неверник се подпрял на скалата и извикал: Ако Господ съществува, нека ми даде знак. Скалата омекнала, а ръката му се отбелязала на нея. Този отпечатък може да се види и сега. Обстановката те кара да изпиташ респект и уважение, независимо дали си вярващ или не. Точно там, където скалите са се разцепили, е направен малък параклис, сякаш да ги обедини отново с вярата. Отстрани тръгват тесни стръмни стълби, които водят до покрива. А в процепа Разцепената планина целува морето.

 

Тръгваме към Гаета - малък пристанищен град на брега на Тиренско море. Голямата забележителност е „Златният параклис“. Намира се във впечатляваща църква на крайбрежната улица от 14 век. В параклиса всичко буквално блести от злато. Всеки един детайл е изваян и сложен точно на мястото си.


.

Докато се разхождаме в градчето, се заговаряме и с местните, които ни разказват за живота в Южна Италия. Тази част на страната е по-бедна и по-трудно се намира работа. Но хората са по-лъчезарни и гостоприемни. Не се чувстваш като чужденец, а като дошъл на гости при близки роднини. За кухнята само ще ви кажа, че е много вкусна и здравословна. Италианците заемат челни места за най-голямата продължителност на живота в света.

 

Сперлонга е другото място до което искам да ви заведа. Това е едно от най-очарователните и красиви градчета, в които сме били. Красивите гледки надничат от всеки процеп и тераса. Навлизайки в градчето ни очаква поредната изненада. Истинско предизвикателство е да стигнем от единия край до другия. Въпреки че е малко на площ, така може да те обърка и завърти, че да излизаш няколко пъти на едно и също място. Арки, стълби и тесни улички, които водят до задънена улица, а после се кръстосват и сливат по странен начин, за да се спуснат до морето. Всичко това си има причина, за която ще ви разкажа във видеото на Професия турист.

 

 

Автор: Адриана Русенова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 93148 |07.08.2024 НС прие окончателно Закона за въвеждане на еврото в България . 0| 2366 |06.08.2024 Цените на петрола се повишиха с повече от долар в днешната азиатска търговия . 6| 38780 |04.08.2024 Хампарцумян: Еврозоната дисциплинира - ще се окаже, че мястото на хора в администрацията не е там . 0| 3409 |02.08.2024 Неапол – престъпно опасен или романтичен град?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads