Реклама / Ads
21| 15949 |19.10.2020 АКТУАЛНО

Пеевски финтира делата срещу медиите му и заобикаля собствените си законови поправки

.
Делян Пеевски Източник: БГНЕС
Депутатът от ДПС, крупен бизнесмен и медиен бос Делян Пеевски е предприел стъпки за ликвидирането на дружеството”Телеграф медиа”, което доскоро издаваше вестниците му. Една от причините вероятно е, че срещу изданията се водят десетки съдебни дела за публикувани в тях клевети и обиди, които ще отидат в небитието. Друга причина е възможността да се заобиколи законово изискване да се декларират източниците на финансиране, което самият депутат инициира.
 

Информацията съобщава „Капитал“ като разкрива подробности  след надлежна проверка на документи от Търговския регистър, които показват какво се случва с  "Телеграф медиа". До юли дружеството е било издател на едноименния вестник, както и на останалите официални издания от групата му - всекидневника "Монитор", седмичника "Политика" и англоезичния Europost. В началото на септември запазените марки на изданията са прехвърлени на новото дружество - издател на медиите, което се нарича "Вестник Телеграф".

 

От данните в регистъра става ясно още, че компанията "Телеграф медиа" е с отрицателен капитал, но за миналата година отчита 24.6 млн. лв. приходи и 6.3 млн. лв. печалба. Вижда се и подпомогане от 9.75 млн. лв. "други приходи", за които няма обяснения, но така или иначе резултатът показва, че дружеството не е пред фалит, а и както е известно Пеевски фициално декларира в пъти по-големи лични годишни доходи, с които може да помогне при нужда. Според данни от АПИС към юли компанията е внасяла социални осигуровки за 188 души, като те дори са нараснали с 5 спрямо предходния месец.

 

Всичко това обаче рязко се променя на  27 юли, когато в редакционното каре на "Телеграф" издател вече се води компанията "Вестник Телеграф". Тя е практически огледална на старата - и двете са с управител 79-годишния Александър Георгиев и са притежание на "Интръст", чийто едноличен акционер е Делян Пеевски.

 

Интересно е какво се случва и с вече  ненужната "Телеграф медиа". На 16 септември в Търговския регистър е заявен подписан на същия ден договор за вливането й в "Интръст". Според представения доклад от управителните органи на двете компании "към настоящия момент "Телеграф медиа" не осъществява реално търговска дейност" и така ще се опрости управлението. Само дни по-късно, на 1 октомври, обаче "Интръст" взема ново решение - да пристъпи към ликвидация на дружеството.

 

Едно от възможните обяснение да се търси прекратяване съществуването на „Телеграф медия“ е, че срещу нея се водят десетки съдебни дела - повечето от публични личности или фирми, за претърпени неимуществени вреди вследствие на публикувани във вестниците клевети и обиди. Съдът често присъжда символични суми от по няколко хиляди лева, но има и такива за десетки хиляди. Като пример е посочен подаден през август иск и от bTV срещу "Телеграф медиа" и съсобственика на Efbet Цветомир Найденов, с който телевизията претендира за 65 хил. лв.

 

Анализ на ситуация показва, че ако компанията се влее в "Интръст", дружеството на Пеевски става неин правоприемник и съответно ще дължи сумите по загубените дела. Ако обаче тя бъде ликвидирана (това става в срок шест месеца, ако не се появят претенции от кредитори), няма да има към кого да се адресират исканията. Много дела са спечелени от ищци на първа инстанция, но окончателното решение може да отнеме и доста повече и съответно "Телеграф медиа" вече да не съществува. Нещо повече - ако сега тепърва някой поиска да съди вестниците на Пеевски за клевета за публикация от преди юли 2020, не е ясно дали ще има възможност да прави това, тъй като тогава издател все още е вече насочената към ликвидация компания.

 

Чрез издателската рокада се постигат и още нещо  - Пеевски поне частично заобикаля изискване, което самият той като инициира с промените в Закона за задължително депозиране на печатни и други произведения и обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги през 2018 г. С промените се задължиха печатните, електронните и онлайн медии освен да посочват на сайтовете си информация за действителния си собственик, да декларират и "всяко получено финансиране през предходната календарна година, неговия размер и основание, включително данни за лицето, извършило финансирането".

 

След проверка на медията става ясно още, че в Министерството на културата е подадена декларация за 2019 г. от "Вестник Телеграф", но тъй като тогава дружеството не е имало дейност и съответно не са посочени никакви финансирания. Все пак в Търговския регистър има и подадена декларация от "Телеграф медиа" от края на юни. В нея е обявен само един рекламен договор за малко над 15 хил. лв. с ДЗЗД "Спорт фактори". Това е консорциум, спечелил поръчка за тригодишно рекламно обслужване на Български спортен тотализатор на стойност 10.8 млн. лв.

 

Покрай официалните медии на Пеевски до седмици ще има и друга промяна: редакциите се местят от сегашната си сграда на улица "Екзарх Йосиф" и отиват под наем в офис сграда до The Mall на "Цариградско шосе".

Bottom of Form

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 24555 |14.09.2020 Българин се оказа авторът на компромата срещу протеста, пуснат в испанския „АВС“ и препечатан от медиите на Пеевски . 54| 20918 |10.08.2020 Христо Иванов: Премиерът анонсира края на своето управление под влиянието на Пеевски . 11| 10870 |13.07.2020 Адв. Екимджиев: Маринов е подчинен формално на Борисов, командват го Пеевски и Доган . 13| 23305 |29.06.2020 Илиян Василев: Защото няма записи за Пеевски, Доган, Цацаров и Гешев?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads