Реклама / Ads
1| 3252 |13.01.2023 НОВИНИ

Пеканов: Решението на парламента за емисиите е по ръба на бръснача на популизма

.
Атанас Пеканов
Решението на парламента от вчера да задължи служебното правителство да поиска от Европейската комисия промени в Плана за възстановяване и устойчивост, заради заложените нива на вредни емисии от производството на електроенергия се движи по ръба на бръснача на популизма, защото се иска да се не се прави нищо до 2038 година, това каза вицепремиерът Атанас Пеканов.
 

Той отбеляза, че служебният кабинет ще се съобрази с решението на парламента и ще направим стъпки за предоговаряне на условия, които към момента изглеждат неизпълними.


Пеканов обаче е скептичен, че това може да се случи в поискания от депутатите срок - края на март. "Това решение е прецедент. Иска се да започнем преговори и да постигнем съгласие с ЕК. Незнам как от парламента смятат, че това е възможно", коментира вицепремиерът.


Пред журналисти служебният министър-председател Гълъб Донев беше още по категоричен: "Представете си как Франция, Германия, Италия и другите държави членки на Европейския съюз трябва да се съобразят със срока, който определя Народното събрание".


И Пеканов и Донев обаче посочиха, че разговорите с Европейската комисия започват още следващата седмица.


Според Пеканов реакцията срещу заложеното в Плана намалямане на въглеродните емисии от производството на електроенергия с 40% до края на 2025 г. е трябвало да дойде още при подписването на документа през май, а не половин година по-късно. Той подчерта, че исканото предоговарянето спира и отпускането на средства по плана. "Докато не сме се споразумели и не изпълним всички стъпки за второто плащане, няма да получим средства", каза вицепремиерът.


Той не пропусна да атакува депутати, че за задължили служебното правителство да подготви и внесе в парламента нужните закони, за да дойдат парите от плана, а сега не ги приема. "Приети са два от 16 закона, а ние вече имаме и част от законите за третото плащане", обобщи Пеканов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3162 |12.01.2023 ПП и ДБ предлагат временна парламентарна комисия за Пловдивския панаир . 5| 4118 |11.01.2023 Ивайло Мирчев, ДБ: Решението - технически кабинет с пет задачи . 1| 3221 |08.01.2023 Атанас Пеканов: В момента е трудно да ограничим вредните емисии . 10| 3040 |08.01.2023 Костадин Костадинов загрижен за парламента, бил на ”командно дишане”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads