Реклама / Ads
1| 4460 |28.11.2019 НОВИНИ

Пекин изрази остър протест срещу ”силна американска намеса” във вътрешните работи на Хонконг и Китай

.
Въпреки полицейските палки и сълзотворния газ, размириците в Хонконг не стихват Източник: БГНЕС
Днес заместник-министърът на външните работи на Китай Ле Юйчън извика във външното министерство в Пекин посланика на САЩ Тери Бранстад и изрази протест във връзка с подписания от президента Доналд Тръмп ”Закон за демокрацията и правата на човека в Хонконг”, съобщават световните агенции.
 

В комюнике на китайското външно министерство се посочва, че този закон е "сериозна намеса във вътрешните работи на Хонконг и на Китай, сериозно нарушаване на международното право", както и "неприкрита хегемония". Пекин не уточнява какви ответни мерки ще предприеме.

 

Властите на Хонконг изразиха съжаление за подписването на закона и обвиниха Вашингтон в намеса във вътрешните работи на специалния административен район на Китай. Представител на хонконгските власти заяви в комюнике, че законът изпраща "лошо послание на демонстрантите".

 

Законът "за демокрацията и правата на човека в Хонконг" бе приет единодушно от Сената миналата седмица. В Камарата на представителите само един конгресмен гласува против.

 

Законът изисква от Държавния департамент да потвърждава пред законодателите всяка година, че Хонконг запазва достатъчно автономия, за да оправдава предоставянето от САЩ на специалните търговски условия, които му помогнаха да поддържа позицията си на световен финансов център.

 

В закона също се предвиждат санкции срещу лица, нарушаващи правата на човека в специалния административен район на Китай.

 

Конгресът прие и втори закон, утвърден от Тръмп, който забранява износа за Хонконг на американско специализирано полицейско оборудване като сълзотворен газ, гумени куршуми и електрошокови пистолети.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4381 |27.11.2019 ​Патриарх Неофит изрази съболезнования за загубата на Стефан Данаилов . 1| 4653 |27.11.2019 КТ ”Подкрепа” на протеста: Омръзна ни да експериментират с нас . 2| 4326 |27.11.2019 KT ”Подкрепа” излизат на национален протестен за болничните . 2| 4022 |26.11.2019 КТ „Подкрепа“ обявиха национален протест заради болничните

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads