Реклама / Ads
6| 3066 |24.01.2023 НОВИНИ

Пендаровски иска забрана за влизане в РСМ на български политици

.
Източник: личен архив
Последното развитие на събитията в отношенията с България е била темата ”със специален фокус” на днешното заседание на Съвета за сигурност, свикан от президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски. 
 

В срещата са участвали директорът на Агенцията за разузнаване Еролд Муслиу, директорът на Агенцията за национална сигурност Жарко Милошевски и началникът на генералния щаб на армията генерал-лейтенант Васко Гюрчиновски. 

 

По думите на Пендаровски анализите на отговорните институции сочат, че в България има структури, които са активирани особено след приемането на преговорната рамка през юли и "са мобилизирани и логистично, и финансово, за да подкрепят пристигането на голяма група хора от България на 4 февруари (когато се отбелязват 151 години от рождението на Гоце Делчев) в Скопие". 

 

"Според всички оценки, това ще бъде събитие с висок риск за сигурността и институциите няма да бъдат само неми свидетели на случващото се", заяви Пендаровски, цитиран от БТА. 

 

Според него има два начина за реакция на такива "организирани антидържавни кампании, провеждани от политически партии и личности" - първият е с културна дипломатична реторика, която е била използвана и досега, и ще бъде използвана и нататък, а другата реакция е чрез мерки, "които всяка сериозна и организирана държава предприема в такива ситуации”. 

 

Пендаровски каза, че ще бъдат предприети всички необходими мерки за сигурност от границата до саркофага на Гоце Делчев в църквата "Св. Димитър" в Скопие.


"Според наличните анализи и информация на компетентните органи, става въпрос за организирана дейност от структури в съседна България, която се е активизирала особено след приемането на Европейската преговорна рамка през юли миналата година.

 

Същите тези структури вече са мобилизирани логистично и финансово, за да подпомогнат организираното пристигане на няколко души в Скопие на 4 февруари, когато отбелязваме рождения ден на Гоце Делчев. Според всички оценки това ще бъде събитие с висок риск за сигурността и компетентните органи не трябва да бъдат само мълчаливи наблюдатели на това, което ще се случи", бяха думите на президента на югозападната ни съседка.

 

Съветът за сигурност към президента не е орган, който взима решения, затова Пендаровски е предложил на правителството на Северна Македония, съгласно закона за чужденците, "да бъде забранено влизане в страната на един евродепутат от България и на няколко други лица от България, заради предишни и продължаващи техни действия против" Северна Македония. Законовите условия за налагане на такава мярка са "заплаха за обществения ред, заплаха за националната сигурност или заплаха за международните отношения на Република Северна Македония".

 


Президентът на Северна Македония не посочи имената на българските граждани, които е предложил да не бъдат допускани в страната, но уточни, че част от "структурите от България, които са активирани" са свързани с руската разузнавателна служба. 

По време на посещението си в София преди ден, министърът на вътрешните работи на Северна Македония Буяр Османи каза, че ще трябва сериозно да бъде разгледано всяко идване на български политици в Република Северна Македония "с цел обида и отричане на македонския народ и това в бъдеще ще бъде последното идване в Република Северна Македония".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4315 |24.01.2023 1 000 лв. минимална работна заплата от 1 януари 2024 г. искат от КНСБ . 8| 3076 |23.01.2023 Австрийският канцлер - непреклонен за Шенген. Ще поиска от ЕК 2 млрд. евро за границите . 3| 3577 |23.01.2023 ”Върколакът”, който уби над 80 жени, поиска да отиде на фронта в Украйна . 0| 3070 |23.01.2023 Омбудсманът поиска от мобилните оператори да преразгледат повишението на цените си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads