Реклама / Ads
9| 3160 |22.12.2022 НОВИНИ

Пендаровски: Няма как македонец да стане българин, това са два различни идентичностни кода

.
Стево Пендаровски
Модифицираното френско предложение, което ни раздели до безпрецедентни граници, предизвика множество противоречия, но всички те бяха пряко или косвено свързани със страха от заплаха за идентичността на македонците и македонския език.
 

Позовавайки се на тезата, че само като българи можем да влезем в Европейския съюз, искам да подчертая, че няма абсолютно никакъв начин да превърнем един македонец в българин, подчерта днес президентът на РСМ Стево Пендаровски по време на годишното обръщение към парламента.

 

По повод масовите протести, които се проведоха през летния период във връзка с така нареченото „френско предложение“, което според него днес е европейска преговорна рамка, Пендаровски подчерта, че в страната е създадена атмосфера на ожесточено политическо напрежение и усещане за сред част от обществото, че е съдбовна дилема да бъдем или не за нацията и държавата и че уж вземаме решение, което ще определи съдбата на бъдещите поколения македонци и македонски граждани.

 

 Това са два различни идентичностни кода, два различни народа със своя специфична етногенеза. Няма такъв пример в историята, когато със споразумение се променя националното чувство на цял народ, подчерта президентът, говорейки за създаденото напрежение между македонци и българи, тоест за предполагаемата заплаха за нашата идентичност.

 

И след пет месеца съм дълбоко убеден, че позицията, която изразих на 3 юли тази година, че решението да се приеме модифицираното френско предложение не е нито исторически триумф, нито исторически провал, може да издържи днес на аргументирана критика. В същото време отказвам да повярвам, че политическата цел или приоритет на президента на Франция или например на германския канцлер е да обезличи македонския народ, за да ни вкара в Европа като българи – подчерта Пендаровски.

 

Пендаровски каза, че практическите стъпки след приемането на т.нар „френското предложение“ само потвърди, че формулировката за македонския език в рамката е недвусмислена, което, както каза той, е ясно потвърдено от подписването на споразумението с Frontex.

 

Държавният глава на Северна Македония подчерта още, че в контекста на международното закръгляване на македонската идентичност това е година на големи крачки с окончателното утвърждаване на Македонската православна църква – Охридска архиепископия в православната икумена.

 

Въпреки че говорим за решения на религиозни власти, а живеем в светска държава, ноторно е, че чуждестранната пропаганда през цялата история, а дори и днес, се опитва да разклати духовната връзка на македонците с тяхната църква, подчертава Пендаровски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5669 |22.12.2022 Адв. Рангелов пред Фрог: Антикорупционният закон няма да проработи. Корупцията нависоко е видима, но недоказуема . 1| 3223 |21.12.2022 Светлин Тачев: Невъзможно е ПП да управляват с ГЕРБ, докато при ГЕРБ по-няма проблем да управляват с ПП . 12| 4116 |21.12.2022 В сръбската Скупщина: Българите са чистокръвни сърби, няма български език . 5| 3081 |21.12.2022 Обречен ли е мандатът на ПП? Денков категоричен - и Меси да предложим за премиер, няма да съберем мнозинство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads