Реклама / Ads
0| 2739 |30.08.2022 НОВИНИ

Пентагонът: Кремъл изпитва затруднения с попълването на състава на руската армия

.
Владимир Путин Източник: БГНЕС
Руската армия изпитва затруднение с набирането на хора в разгара на войната с Украйна. Тя е принудена да търси доброволци дори в затворите, а много от новите попълнения са „стари, в лоша форма и слабо обучени“. Това заяви високопоставена представителка на министерството на отбраната на САЩ, цитирана от Франс прес и БТА.
 

Миналата седмица руският президент Владимир Путин подписа указ за увеличаване до януари догодина на военния състав на въоръжените сили на страната със 137 хиляди души – малко повече от 10%.

 

„Малко вероятно е (тази) кампания да се увенчае с успех“, каза обаче пред журналисти представителката на Пентагона, пожелала анонимност. Тя се аргументира, че руските въоръжени сили в исторически план не са изпълнявали подобни цели.

 

„Русия вече започна да набира повече хора, за да формира поне един доброволчески батальон на окръг и иска да създаде Трети армейски корпус“, подчерта представителката на Пентагона и добави, че за целта руските власти са отменили възрастовите ограничения и набират дори затворници.

 

В резултат много от новите попълнения са „стари, в лоша форма и слабо обучени“, отчете представителката на Пентагона. Тя коментира, че „всичко това навежда на мисълта, че новобранците, които Русия би могла да привлече до края на годината, няма да засилят бойната мощ“ на страната.

 

По американски оценки военният състав на руската армия в навечерието на инвазията в Украйна през февруари е бил със 150 хиляди души под номиналното равнище от над 1 милион.

 

Русия гледа да изпраща на фронта професионални военнослужещи, а не наборници. Тя обаче губи хора и техника.

 

Според експерти е малко вероятно този ход да генерира значителна бойна мощ в близко бъдеще, но е индикация, че Путин няма да нареди скоро обща мобилизация, от каквато мнозина руснаци се опасяват.

 

След като не успя да превземе столицата Киев в началото на войната, Русия е съсредоточила сега своите усилия в Източна и Южна Украйна, където през последните седмици няма особена промяна на фронтовите линии, отбелязва АФП.

 

Представители на администрацията на американския президент Джо Байдън пък твърдят, че Русия има технически проблеми с дроновете, които придоби този месец от Иран, за да ги използва във войната в Украйна.

 

Служителите, които огласиха тази оценка на американското разузнаване при условие че ще останат анонимни, съобщиха за „многобройни провали“ на безпилотните летателни апарати иранско производство, без да влязат в детайли. Според САЩ доставката на дронове „Мохаджер-6“ и „Шахед“ този месец вероятно е част от план Русия да се сдобие със стотици такива апарати.

 

Миналата седмица АП съобщи, че Москва е получила наскоро стотици дронове, които може да използва във войната, въпреки предупрежденията на Вашингтон към Техеран да не ги изпраща. Вестник „Вашингтон пост“ пръв писа, че Русия има технически проблеми с използването на апаратите.

 

Руски обслужващ персонал продължава да преминава обучение в Иран как да използва в Украйна тези системи, които могат да извършват атаки от въздуха по наземни цели, да бъдат използвани в електронна война и за набелязване на мишени.

 

Изправена пред икономически санкции и ограничения пред вноса, Русия се обърна към Иран като ключов партньор и доставчик на оръжия, отбелязва АП.

 

Представители на администрацията на Байдън потвърдиха, че Техеран е доставил дронове на Москва в момент, когато се опитват да го накарат да започне отново да спазва задълженията си по споразумението от Виена за ядрената му програма.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2755 |26.08.2022 Зеленски: Кремъл постави Украйна в Европа на крачка от радиационна катастрофа . 0| 2830 |23.08.2022 Британски учени ще изпитват лекарство срещу маймунска шарка . 0| 2886 |23.08.2022 ДБ: Кабинетът „Донев“ реставрира зависимостта от Кремъл и „неизбежно“ води страната към тежка газова криза . 0| 3466 |22.08.2022 Кремъл с провокация на брега на язовир Каховка в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads