Реклама / Ads
0| 2752 |26.08.2022 НОВИНИ

Зеленски: Кремъл постави Украйна в Европа на крачка от радиационна катастрофа

.
Днес за първи път в историята спря Запорожката атомна електроцентрала. Проработи аварийната защита на енергоблоковетe. Веднага бяха задействани дизелови генератори, за да осигурят енергия на самата централа, за да я поддържат след спирането. Светът трябва да разбере каква заплаха е това. Русия постави Украйна и всички европейци в ситуация на крачка от радиационна катастрофа.
 

Това заяви по време на своето редовно обръщение украинският президент Володимир Зеленски.

 

Украинският президент призова за международен натиск, който да принуди руските войски да се изтеглят от територията на Запорожката АЕЦ.

 

"МААЕ и други международни организации трябва да действат много по-бързо, отколкото действат сега. Всяка минута престой на руските войски в атомната електроцентрала е риск от глобална радиационна катастрофа.", посочи Зеленски.

Външният електропровод бе спрян два пъти вчера, а за това съобщиха от Международната агенция за атомна енергия. През последните седмици централата бе обстрелвана многократно. По данни на украинския оператор "Енергоатом" тя продължава да се захранва от близкия ТЕЦ. Запорожката атомна централа остава изключена от украинската енергийна мрежа. Централата осигурява 20 процента от електроенергията, необходима на Украйна и е най-голямата в Европа.

 

По думите на Зеленски в хуманитарна катастрофа е южната част на Украйна. Спрян е токът, водата и канализацията.

 

Вчера Зеленски се срещна с премиера на Италия Марио Драги и двамата са обсъдили укрепванота на ситурността в енергетиката.

 

"Поради руски газов изнудване цените на газа в Европа днес вече надхвърлиха нивото от 3300 долара за хиляда кубически метра. И тази руска антиевропейска политика е наистина разрушителна, но в стратегически план – за самата Русия. На европейския енергиен пазар вече няма да има такъв играч като Русия", посочи Зеленски.

 

Според него по-голямата част от европейските държави са подходили отговорно към енергийните въпроси и правят всичко, за да се адаптират.

 

"Ако някой в ​​Русия смята, че тази зима ще постави Европа като цяло или Украйна или други отделни страни на колене, тогава това е грешна сметка. Вярвам, че Европа е достатъчно силна, за да поправи грешките от миналото, да стане независима от руската енергийна система, от руските енергоносители и да не се поддаде на изнудването на енергийните терористи от "Газпром", посочи Зеленски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2772 |23.08.2022 Зеленски: Ще последва мощен отговор, ако руските сили извършат нападения на националния празник . 0| 2884 |23.08.2022 ДБ: Кабинетът „Донев“ реставрира зависимостта от Кремъл и „неизбежно“ води страната към тежка газова криза . 0| 3464 |22.08.2022 Кремъл с провокация на брега на язовир Каховка в Украйна . 0| 4448 |22.08.2022 Руски турист издаде къде са модерните ПВО системите на Кремъл в Крим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads