Реклама / Ads
0| 2772 |23.08.2022 НОВИНИ

Зеленски: Ще последва мощен отговор, ако руските сили извършат нападения на националния празник

.
Володимир Зеленски
Украинският президент Володимир Зеленски предупреди Москва, че ще последва мощен отговор, ако руските сили извършат нападения на утрешния национален празник - Деня на независимостта - или дните около него, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.
 

Помолен да коментира на пресконференция с пристигналия в Киев полски президент Анджей Дуда възможността за руски ракетен удар срещу украинската столица на празника, Зеленски каза, че заплахата от нападения е ежедневна и че украинското разузнаване работи по въпроса с партньорските служби.


"Русия прави това постоянно. Дали могат да увеличат броя на тези нападения? Да, могат. Могат да го направят днес или на 24-ти. Какво ще направи Украйна, ако ударят Киев? Каквото и досега. Защото за мен като президент и за всеки украинец няма значение дали става въпрос за Киев, Чернигов или Донбас, всичко това е едно и също. Или за Харков и Запорожие. Там живеят украинци.", каза украинският президент.

По думите му отговорът ще бъде същият, както ако Русия нападне всеки друг украински град. 

 

"Ако ни ударят, ще получат отговор, масиран отговор. И искам да кажа, че с всеки изминал ден този отговор ще се засилва, ще става все по-мощен и мощен", каза Зеленски. 

 

Зеленски наскоро предупреди, че Русия, която нахлу в Украйна 24 февруари, може да опита "нещо особено грозно" в навечерието на утрешния Ден на независимостта, на който Украйна отбелязва годишнината, откакто става независима след разпадането на Съветския съюз.

 

Също днес Зеленски откри международна конференция за Крим с думите, че Киев ще си върне контрола над анексирания от Русия полуостров.

"За да надделеем над терора, е нужно да постигнем победа в битката срещу руската агресия. Необходимо е да освободим Крим. Това ще бъде възстановяване на международния ред и законност", каза той на срещата на върха, известна като Кримска платформа.

 

Самият Дуда призова на форума световните лидери да не си затварят очите за руската агресия. "Крим беше, остава и ще бъде част от Украйна, така както Гданск е част от Полша, Ница - от Франция, Кьолн - от Германия, а Ротердам - от Нидерландия", каза полският президент, цитиран от Ройтерс.

 

Той изтъкна, че не може да има нормализиране на отношенията с Русия, "докато тя напада и окупира територии, които са законно признати за част от Украйна".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2906 |19.08.2022 Зеленски: Русия руши международния ред! Да изтегли войските си от АЕЦ Запорожие . 0| 2753 |18.08.2022 Мощен взрив в джамия в Кабул. Има загинали . 0| 3282 |16.08.2022 Зеленски: Ядрена катастрофа в АЕЦ „Запорожие“ може да е удар за цяла Европа. Всичко зависи само от вятъра . 0| 8794 |14.08.2022 Зеленски: Руските войници, които стрелят по Запорожката АЕЦ, стават специална мишена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads