Реклама / Ads
2| 3361 |15.08.2023 НОВИНИ

Пепи Еврото, Любена Петрова и прокурор - обвинени заради аферата “Осемте джуджета”

.
Бившият следовател Петьо Петров - Еврото, доскорошната му съпруга Любена Петрова и един прокурор са били привлечени като обвиняеми по аферата “Осемте джуджета”. Новината беше потвърдена с прессъобщение на прокуратурата и дойде часове след като от Антикорупционния фонд съобщиха, че обвинител е отменил издадената международна заповед за ареста на Еврото.
 

Според съобщението на обвинението прокурор с инициали Д.Д. от Специализираната прокуратура е злоупотребил със служебно положение като е върнал иззети веществени доказателства - златни монети, на лице, на което по закон е нямало как да бъдат върнати. Обвинението на магистрата е за длъжностно престъпление.

 

Пепи Еврото и бившата му жена пък са обвинени в това, че незаконно са придобили въпросните монети, въпреки че са били наясно, че те са обект на престъпление. Тяхното обвинение е за вещно укривателство, което се наказва с от една до шест години затвор.

Монетите бяха иззети от специализираната прокуратура от роднини на Илия Златанов - основен герой в сагата “Осемте джуджета”. Именно той твърди, че монетит са били иззети, а след това присвоени от Петров и бившата му жена. 

 

Петьо Петров - Еврото е бил търсен на известни адреси, но не е бил открит. Има заповед за 72-часово задържане.

 

Като незаконосъобразно е квалифицирано повдигнатото срещу Петьо Еврото обвинение за принуда. Според Софийската градска прокуратура, която иззе делото от СРП, Петров е привлечен като обвиняем при липсата на каквито и да е доказателства за извършено престъпление, без дори да има разпит на пострадал от принудата. Именно за него Петров бе с издадена международна заповед за арест.

 

Не е ясно дали делото все още е в ход.

 

Припомняме, че в началото на миналия месец временно изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов разкри пред Висшия съдебен съвет, че прокуратурата е извършила множество престъпления, свързани с разкритията, направени от едноименното разследване на Антикорупционния фонд за ресторанта, в който Петьо Петров и Любена Петрова, заедно с други магистрати, са присвоявали бизнеси. Според Сарафов предшественикът му Иван Гешев е бил добре запознат със случващото се и е “замитал под килима” схемата. 

 

Сарафов разпореди проверка по случая на Софийската апелативна прокуратура. 

 

Всичко това обаче се случи и на фона на появилата се снимка от срещи на Борислав Сарафов в ресторанта "Осемте джуджета" - фотоси, които самият той определи като скалъпени. В интервю за АКФ обаче Любена Петрова разказа, че именно Сарафов е бил един от честите посетители в ресторанта - твърдения, които самият той отрича.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3298 |15.08.2023 Прокурор избавил Пепи Еврото от международната заповед за арест . 1| 2769 |13.07.2023 Димитър Радев отчете: Банките са готови за въвеждане на еврото, остават другите институции . 3| 3208 |13.07.2023 Старши комисар Любомир Николов: Нямаме данни Пепи Еврото да е на територията на България . 19| 4311 |05.07.2023 Евробарометър: Почти половината българи подкрепят въвеждането на еврото, в Румъния 71 %

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads